18-04-2012Når landsbyen Rødding på Salling 3. maj modtager Region Midtjyllands landsbypris, bliver det med deltagelse af regionsrådsformanden og repræsentanter for regionsrådet. Rødding-borgerne har masser af ideer til anvendelsen af de 150.000 kroner, der følger med prisen.

Der er mange festdage i den lille by Rødding i Skive Kommune.
I år bliver byfesten, sommerkoncerten, æbledagen og Spøttrup-markedet imidlertid suppleret med en anden festlig begivenhed, nemlig overrækkelsen af Region Midtjyllands Landsbypris 2012.
Det foregår om eftermiddagen den 3. maj i Spøttrup Kulturhus, hvor samtlige 1.600 Rødding-borgere er inviteret til kaffe og kage og for børnenes vedkommende sodavand og is.
Foruden regionsrådsformand Bent Hansen deltager repræsentanter for regionsrådet, Skive Kommunes borgmester Flemming Eskildsen og formanden for de Lokale Aktionsgrupper (LAG Skive) Else Marie Larsen.

Frivilligt arbejde
Spøttrup Kulturhal blev indviet i maj 2010 og er et eksempel på, at det umulige faktisk er muligt i et lille samfund, når borgerne står sammen. De har indsamlet halvanden million kroner til at udbygge og ombygge den eksisterende sportshal, og derudover har mellem 100 og 150 borgere lagt rigtig mange frivillige arbejdstimer før, under og nu også efter byggeriet.
En del af det målrettede arbejde tilrettelægges i Rødding 2020, som er et vækst- og udviklingsforum. Og det er særligt succesen med Rødding 2020, der gør Rødding til en prisværdig mønsterlandsby, for her er det lykkedes at favne byens 15 foreninger under én hat og få dem til at arbejde sammen og skabe fælles visioner.

Masser af projekter
Men landsbyprisen følger et diplom og 150.000 kroner, og der er lagt planer for begge dele, forsikrer Finn D. Andersen, som er formand for Rødding 2020 og skal modtage prisen på byens vegne.
”Diplomet kommer op at hænge her i kulturhuset nu, men det er tanken, at det kan hænge forskellige steder, når vi profilerer Rødding”, siger han.
De 150.000 kroner skal komme borgerne i Rødding til gavn og glæde, og det kommer de, forsikrer Finn D. Andersen og oplister en række projekter, som nu kan realiseres:
”Der er brug for forbedringer af forsamlingshuset, og vi skal forskønne alle indfaldsveje og synliggøre, at vi har fået Landsbyprisen. Derudover vil vi stifte en ildsjælepris og igangsætte noget branding og markedsføring af vores by. Det er meget nemmere at lave byudvikling, hvis vi er kendt rundt omkring”, siger Finn D. Andersen.

Inspiration for andre
Den årlige uddeling af landsbyprisen er et led i Region Midtjyllands arbejde for en region i balance. Prisen giver den enkelte landsby anerkendelse og opmærksomhed, så den kan være til inspiration for andre.
Landdistrikter og yderområder har særlige udfordringer med stagnerende eller faldende indbyggertal, erhvervsområder under pres, afstand til uddannelsesmuligheder, forfaldne huse og meget mere.
Rundt omkring lykkes det dog for nogle at fastholde mulighederne for det gode liv derude, hvor der er frisk luft og masser af plads. Og enkelte formår endog gennem en målrettet indsats at tiltrække nye indbyggere og nye arbejdspladser og således styre deres by hen mod en ny fremtid.
I Rødding er et af resultaterne, at det gennem de seneste ti år er lykkedes at tiltrække i gennemsnit ti nye borgere om året. Og de næste ti år skal give lige så mange, mener Rødding-borgerne, der har lagt en plan om at henvende sig direkte til seks udvalgte målgrupper.

Tidligere modtagere
Det er fjerde gang, at landsbyprisen uddeles. Den er tidligere gået til Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune samt Endelave by i Horsens kommune.


Læs om kriterier for tildeling af landsbyprisen
Se oversigt over de 11 kandidater til landsbyprisen.


Billedtekst: Skolebørn fremviser stolt deres bidrag til reklame for ”Mostedagen i Rødding”.
Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.


Flere oplysninger

  Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk 
     
   Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1713
annalise.vesterby@ru.rm.dkKontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne