Med ansættelsen af Jørgen Frøkiær som den første lærestolsprofessor i klinisk fysiologi og nuklearmedicin styrker Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital forskningen i molekylær billeddannelse og diagnostik.

Jørgen FrøkiærSom lærestolsprofessor bliver Jørgen Frøkiær ansvarlig for forskningen på Nuklearmedicinsk afdeling og PET Centret, der er en fælles afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som udfører billeddiagnostik på molekylært plan. Afdelingens forskningsområder omfatter bl.a. udvikling af bedre diagnostik af hjerte- og karsygdomme. I samarbejde med onkologer og kirurger forskes der også i at forbedre de diagnostiske muligheder og behandlinger for en række forskellige kræftsygdomme. Jørgen Frøkiær regner med, at mere intensiv forskning i blandt andet PET-teknologi vil komme endnu flere patientgrupper til gavn i fremtiden:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at se en mindre revolution på det her område. Kun fantasien sætter i princippet grænser for, hvordan man kan bruge PET-scanninger. Ved at kunne følge de molekylære processer i for eksempel hjernen, hjertet, nyrerne og leveren, vil vi i fremtiden blive i stand til at lave langt bedre diagnoser og prognoser for en lang række alvorlige sygdomme, fortæller Jørgen Frøkiær.

Forskning i verdensklasse
Afdelingen blev i 2011 kåret til Danmarks bedste afdeling indenfor Kliniske Fysiologi og Nuklearmedicin af Dagens Medicin. Jørgen Frøkiær vil i professoratet fokusere på at styrke forskningen yderligere:

- Hvis vi i Danmark og Europa som helhed skal gøre os gældende i det globale kapløb, når det gælder nye gennembrud i forskningen, så skal vi kunne tiltrække de bedste forskere - også fra udlandet. Jeg vil arbejde for, at vi på afdelingen i Aarhus fortsat er helt i front med hurtige og nye resultater på det højeste niveau. Det skal ske ved at arbejde mere sammen med førende centre i Europa og USA.
 
Også på nationalt plan arbejder Jørgen Frøkiær for at fremme dansk forskning. Han har siden 2006 været medlem af Lundbeckfondens videnskabelige komité, og han er næstformand i Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdom og deltager i en række europæiske netværk, for at fremme optimale infrastrukturer som er forudsætningen for forskningsgennembrud.

Grundforskning og klinisk forskning hænger sammen
Jørgen Frøkiær har i mange år forsket i mekanismerne ved nyrereduktion i forbindelse med nyresygdomme, samt hjerte-, lever- og kræftsygdomme. Han har gennem hele sin karriere prioriteret både grundforskning og klinisk forskning, hvor patienten er i centrum. Arbejdet med at bygge bro mellem de to forskningstraditioner er senest blevet fuldendt med salget af lægemiddelkandidaten AP214 for 623 mio. kr. til amerikanske Abbott. Jørgen Frøkiær har sammen med professor Søren Nielsen arbejdet på at udvikle AP214, siden det for ti år siden startede som et grundforskningsprojekt på Aarhus Universitet.

Jørgen Frøkiær (f. 1956) er uddannet cand.med. fra Aarhus Universitet i 1986. Herfra fik han også sin doktorgrad i 1998, hvor han også blev speciallæge i Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin. Han kommer fra en stilling som professor og overlæge i klinisk fysiologi på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Privat er han gift med professor Berit Eika. Sammen har de tre voksne børn. I fritiden står der gerne opera, jagt eller og cykling på programmet.

Tiltrædelsesforelæsning

  • Jørgen Frøkiær holder tiltrædelsesforelæsning fredag d. 25. maj under overskriften Klinisk fysiologi og nuklearmedicin: fortid-nutid-fremtid.
  • Forelæsningen holdes kl. 14.00-16.00 i DNC Auditoriet, bygning 10, Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C.

Fakta

  • PET- teknologi betyder, at patienter i dag få en både hurtigere og mere præcis diagnose. 
  • Selve behandlingen kan dermed også gøres mere målrettet og individuel. 
  • PET-teknologi har været med til at forbedre behandlingen af eksempelvis kræft- og hjertepatienter markant.