24-05-2012
En uges midtjysk fremstød i Shanghai har vakt stor interesse blandt kineserne for danske hjælpemidler til ældre og handicappede samt dansk uddannelse af omsorgspersonale. Fremstødet var et led i Region Midtjyllands årelange og vellykkede samarbejde med Shanghai.

Der var konstant kø ved firmaet Guldmanns danske stand, og de kinesiske besøgende kunne næsten ikke få nok af at se på løfteudstyret og lytte til den medfølgende instruktion. I den forbindelse havde firmaets salgsdirektør Troels Holdt-Nielsen en loppetjans, for han gav den som paralyseret patient, der blev løftet og drejet og nurset af fysioterapeut Stine Stensgaard.
I det hele taget var kinesernes interesse for de danske deltagende på sidste uges rehab-messe China Aid i Shanghai stor.
Også VIA University College, som for første gang var med på messen, trak besøgende til og fik indtil flere interessante tilbud om fremtidigt kinesisk samarbejde.

På kælderniveau
”Når det gælder rehabilitering, er Kina meget bagud på uddannelsesområdet, og kinesernes kendskab til hjælpemidler er helt nede på kælderniveau”, siger Bendt Apollo Rasmussen, der er senior rådgiver i Danish Rehab Group.
”Men de er i gang med at opbygge nogle systemer, og det er altså nu, man skal være med herude for at få del i forretningen”.
Selv om Danmark allerede er et godt navn i Kina, er Bendt Apollo Rasmussen dog ikke i tvivl om, at Region Midtjyllands indsats er en vigtig ingrediens, når danske virksomheder eller uddannelsesinstitutioner skal have fodfæste i Kina.
”Regionens mangeårige samarbejde med Shanghai betyder, at dørene er åbnet, og at der ikke er kontaktbesvær. Så kan vi føre os frem med, hvor dygtige vi er”, siger han.

Stort forarbejde
Samme holdning findes hos VIA University College, der var med i Shanghai for at sondere mulighederne for at sælge uddannelser.
”Nu kan vi se, hvilket stort forarbejde regionen har gjort hernede, og det er vi taknemmelige for”, siger Lars Peter Bech Kjeldsen, der er forsknings- og udviklingschef på den Sundhedsfaglige Højskole under VIA University College i Aarhus.
VIA og Region Midtjylland har for nylig indgået en formel aftale om uddannelse og efteruddannelse i Shanghai, hvor fremstødet på China Aid altså var en af aktiviteterne.
”Vi har fået et hav af henvendelser og er allerede blevet bedt om at give et tilbud på et uddannelsesløft til 100 medarbejdere på et hospital herude. Men derudover håber vi at komme til at undervise teamledere og omsorgspersonale på de kinesiske sundhedscentre, og der har vi nu kontakter både til den kommunale top i Shanghai Bykommune og til distriktsledelsen i Huangpu-distriktet, der er Shanghais økonomisk stærkeste distrikt”, siger Lars Peter Bech Kjeldsen.

Central Denmark Days
For Region Midtjylland var China Aid-messen blot et af punkterne i et tætpakket program med overskriften ”Central Denmark Days”. Det omfattede blandt andet en event i forbindelse med regionens Midtnet-program, der har bragt danske og kinesiske virksomheder og institutioner sammen i foreløbig ni samarbejdsprojekter, møde med bystyret i Shanghai og distriktsledelsen i Huangpu-distriktet samt besøg på et stort ambulant sundhedscenter. Derudover stod regionen for et seminar, der handlede om det danske velfærdssystem på ældreområdet og var velbesøgt af kinesiske interesserede gæster.
Regionen og tidligere Aarhus Amt har gennem snart ti år haft et stadig tættere samarbejde med Shanghai Bykommune og begynder nu at høste frugterne af det – blandt andet altså på områderne ældre og rehabilitering. Andre samarbejdsfelter er it, energi og miljø samt sundhed/life sciences.
Emnerne er valgt på baggrund af Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, der netop nævner dem som særlige indsatsområder.


Billedtekst: Firmaet Guldmann og deres levende demonstration af lifte trak et stort publikum på China Aid-messen, og der var mange spørgsmål til fysioterapeut Stine Stensgaard. Også salgsdirektør Troels Holdt-Nielsen fik lov at svare, når han da ikke gav den som paralyseret.
Fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.Flere oplysninger

Niels Erik K. Andersen, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1120
niels.erik.andersen@ru.rm.dk

Charlotte Ann Pedersen, projektleder
På Shanghai-samarbejdet
Region Midtjylland
Telefon: +45 2938 8325

Bendt Apollo Rasmussen, seniorrådgiver
Danish Rehab Group
Telefon: 8741 3145
Mobil: 4033 6612
br@guldmann.com

Lars Peter Bech Kjeldsen, forsknings- og udviklingschef
VIA UC, Sundhedsfaglig Højskole
Telefon: 875 51716
E-mail.: lpbk@viauc.dk