VIDEO HKH Kronprinsesse Mary indviede onsdag TrygFondens Familiehus ved Aarhus Universitetshospital, som fremover giver ly og hjerterum til familier med indlagte børn på Børneafdelingen


Foto: Tonny Foghmar

Foto  Se og hent billeder fra indvielsen

”Hun er den pæneste i VERDEN!” udbrød en kvindelig hospitalsklovn og rettede lidt perplekst på frisuren, da en nypudset royal Audi rullede frem til Familiehusets hovedindgang.

Det nybyggede hus til børnepatienternes pårørende på Aarhus Universitetshospital fik i dag fornemt besøg af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary. Hun blev mødt af hospitalsledelsen, Regionsrådet, sponsorer og ikke mindst de syge børn.

Især de sidste optog Kronprinsessen, som tog sig god tid til at hilse på alle de små patienter, der kortvarigt havde bevæget sig ud fra stuerne til den officielle indvielse.

Kun plads til én forælder på almindelige sengestuer

TrygFondens Familiehus er et enestående tilbud, som lader forældre og søskende bo tæt på det indlagte familiemedlem. Udover store fælles opholdsareal og forskellige aktivitetsrum har huset 12 værelser med eget badeværelse.

Familien Zimakoff har som nogle af de første lejet et værelse. De er rejst til Skejby fra Færøerne, fordi mindstemand på fire år skal have en indvendig stomi på grund af en medfødt forsnævring af urinrøret.

Der er kun plads til én overnattende mor eller far på en almindelig afdelingsstue, og Familiehuset gør derfor en enorm forskel, fortæller Carsten Zimakoff, da Kronprinsesse Mary spurgte til familiens hverdag:

”Det giver en kæmpe frihed, når man har et barn indlagt på hospitalet, at man stadig kan være sammen som en familie. Vi har en base her og kan få lidt luft.”

Stor oplevelse at møde Mary

Kronprinsessen besøgte Carsten og Anne Maria Zimakoff og deres to små drenge på deres værelse i Familiehuset. Mary spurgte nysgerrigt ind til både operationen, opholdet i Familiehuset og vejret på Færøerne.

”Jeg er stor fan af Kongehuset, så det var en stor oplevelse at møde hende. Hun var meget oprigtig og nærværende, det var pragtfuldt at mærke,” fortalte faderen efterfølgende.

Indvielsen 30. maj var først og fremmest en fest for børnene, og Cirkus Krone inviterede alle til en særlig forestilling. Kronprinsesse Mary klippede med børnenes hjælp det obligatoriske røde bånd over og var glad på familiernes vegne:

”Det jeg har set i dag er meget imponerende. Her kan familier både være sammen og holde sammen i en svær tid,” sagde Kronprinsessen.

Om Familiehuset

  • Hospitalsledelsen og Region Midtjylland indgik i 2009 en aftale med TrygFonden og De små Glæders Legat om finansiering af Familiehuset.
  • Fondene har støttet byggeri og interiør med henholdsvis 27,2 millioner kroner og 2,5 million kroner, mens en række virksomheder har sponseret udstyr.
  • TrygFondens Familiehus er en selvejende institution og Kræftens Bekæmpelse er garant for et eventuelt underskud de næste 10 år.
  • Der er tre ansatte i huset, og resten af staben består af frivillige, som blandt andet vil hjælpe med lektier, hjælpe til ved madlavningen og arrangere aktiviteter for de raske børn.
  • Tilbuddet om ophold i Familiehuset gælder alle familier med langtidsindlagte børn på Aarhus Universitetshospital. Den enkelte familie betaler selv 100 kroner per overnatning.

Taler
Se hvad talerne hver især fremhævede ved indvielsen


Om byggeriet, dialogen med familierne og DNU