08-08-2012




Region Midtjylland indgår i et strategisk samarbejde i Ungarn med store perspektiver for midtjyske kommuner og virksomheder. Det handler om ungarske affaldsbjerge, der bliver til grøn energi, eksport og ny viden.

Et voksende bjerg af affald i Bács-Kiskun Amt i Ungarn rummer store perspektiver for Region Midtjylland.

For mens affaldsdeponiet hvert år vokser med 40.000 ton affald og vælter ud over et større og større areal, vokser ungarernes interesse for, hvordan midtjyske kommuner forbrænder affald. Og tilmed får energi ud af det.

Bács-Kiskun Amt i det sydlige Ungarn har gennem flere år været Region Midtjyllands samarbejdsamt. Siden foråret har regionens repræsentant i landet, Max Madsen, samarbejdet med borgmestre og amtsborgmester om, hvordan de kan springe direkte fra nulte til 2. generation af moderne affaldssortering og forbrænding.

”Region Midtjylland fungerer i den forbindelse som facilitator. Vi hjælper ungarerne med at få del i den store faglige viden, som kommunerne i Region Midtjylland har om affaldshåndtering og energiudvinding, fordi vi også selv ser spændende muligheder i opgaven”, siger Max Madsen til Magasinet Dialog, der udgivet af Region Midtjylland.

 
Læs det nye nummer - tryk her!

Regionen er troværdig
Eksporten af grøn viden rummer store perspektiver for begge parter. Ungarerne får løst et presserende problem og kan blive energiteknologisk opgraderet, og de midtjyske kommuner indgår i et samarbejde, hvor fagmedarbejderes ekspertise og viden indgår i et internationalt projekt med alle de sideeffekter, det kaster af sig af i form af læring, udvikling og nye kompetencer.

”Ungarerne kunne sagtens gå ud og købe sig et fikst og færdigt anlæg, men det gør de ikke. De vil hellere rådføre sig med os, fordi vi er en offentlig myndighed, som ikke er interesseret i at sælge dem noget. Det gør os mere troværdige”, siger Max Madsen.

Alligevel kan der også vise sig gode muligheder for grøn eksport for midtjyske virksomheder, når forbrændingsanlægget til omkring en milliard kroner skal bygges. Fagfolk i de midtjyske kommuner vil hjælpe ungarerne med at udarbejde selve udliciteringen og kan dermed sikre høje kvalitetskrav, der matcher danske produkters standarder.

Meget tyder på, at mulighederne for grøn eksport kan blive endnu større end blot et enkelt forbrændingsanlæg. For efter en studietur i foråret til bl.a. Favrskov, Viborg og Samsø kommuner samt Måbjergværket ved Holstebro er ungarerne virkelig tændt.

De vil ikke længere nøjes med kun at løse problemet med et voksende deponi af affald, men vil også forsøge sig med vedvarende energi i endnu større skala. De ønsker at blive et demonstratorium for vedvarende energi i Ungarn – og gøre sig uafhængige af energiimport fra Rusland.

”De vil være et Samsø nummer to”, siger Max Madsen.

Den ambition åbner for et bredere og endnu mere perspektivrigt samarbejde. Ungarerne har luftet en idé om at etablere et industripartnerskab om grønne løsninger, hvor danske energiteknologiske virksomheder og videninstitutioner tester energiløsninger i Ungarn mod til gengæld at placere en del af produktionen i landet.


Flere oplysninger

Peder Bang, udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1122
Mobil: 4068 6428
Peder.bang@ru.rm.dk

Max Madsen, kontorleder hos
Region Midtjyllands kontor i Ungarn DBO
(Development of new Business Opportunities)
Telefon: +36 1 225 0329
mm@dbo.hu