En landsdækkende rapport om overlevelse efter lungekræft dokumenterer, at øget anvendelse af ny teknik, bedre udredning og øget kontrol redder liv.


Ny teknik og avancerede undersøgelsesmetoder vil betyde, at antallet af lungekræftoperationer i RM vil falde i fremtiden.

Der er godt nyt på vej til alle lungekræftpatienter i Region Midtjylland. En landsdækkende rapport om overlevelse efter lungekræft, lavet af Dansk Lungecancer Register i årene 2008 – 2010 dokumenterer, at en øget anvendelse af ny teknik, bedre udredning og øget kontrol redder liv.

Rapporten bekræfter, at de behandlingsmetoder, som har været anvendt i Region Hovedstaden siden 2008 er så gode, at de bør indføres i hele landet. Her har anvendelsen af nye avancerede undersøgelsesmetoder, andre behandlingsvalg og øget tilbud om opfølgende kontrol forbedret overlevelsen for regionens lungecancerpatienter.

Region Midtjylland følger udviklingen tæt.
Region Hovedstadens tilbud har været betydeligt mere omfattende end Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer på området, som Region Midtjylland hidtil har holdt sig til.

Direktør Ole Thomsen har på den baggrund holdt møde med de klinikere, som står for behandlingen af lungekræftpatienter i Region Midtjylland, for at drøfte hvilke positive effekter rapportens resultater kan få for lungekræftbehandlingen i Region Midtjylland.

Drøftelserne kan summeres op på følgende vis:

  • Region Midtjylland har allerede gjort de avancerede diagnosticeringsmetoder til dagligdag i behandlingen af lungecaner. Det skete i 2011.
  • Antallet af operationer er faldet, som følge af de nye og bedre undersøgelsesmetoder, og færre tilbydes derfor nu kirurgi. Kvaliteten af de operationer som gennemføres er helt i top og viser 100 % overlevelse de første 30 kritiske dage efter indgrebet.
  • Kontrollen med opererede patienter er lagt om og forbedret, og billeddiagnostik anvendes nu systematisk hos patienter, der følges i kontrolforløb.
  • Overordnet set er behandlingstilbuddet på kræftområdet i Region Midtjylland nu det samme som i Region Hovedstaden. Det betyder, at kræftpatienter får tilbud om kemoterapi i såvel operationsforløbet som i efterbehandlingen ved tilbagefald eller forværring af sygdommen.

- Vi har på lungecancerområdet indset, at vi kan lære noget af Region Hovedstaden. Det har vi reageret på tilbage i 2011, og behandlingstilbuddet på området har de sidste halvandet år været i fuld overensstemmelse med tilbuddet i Region Hovedstaden. Vore dygtige fagfolk og ledere skal have stor ros for den konsekvente omlægning, der er sket. Også fremover vil vores intention være, at patienterne skal have det for tiden bedste behandlingstilbud, siger direktør Ole Thomsen, Region Midtjylland

Rapporterne fra Dansk Lungecancer Register følges tæt af Region Midtjylland, og bliver imødeset med forventning om, at ændringerne vil vise stigende overlevelse for hele patientgruppen. De seneste rapporter fra Lungecancer Registeret viser allerede denne tendens. Derudover indtager Region Midtjylland en klar førsteplads blandt regionerne vedrørende behandlingsresultatet for den mindre almindelige småcellede lungecancer.


Flere oplysninger

  • Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666