Regionsrådet har besluttet, at de 9 nye hospicepladser til uhelbredeligt syge og døende patienter skal etableres i hospitalsbygningerne i Brædstrup


Regionsrådet har besluttet, at de 9 nye hospicepladser til uhelbredeligt syge og døende patienter skal etableres i hospitalsbygningerne i Brædstrup.

Uhelbredeligt syge og deres nære pårørende kan nu se frem til 9 nye hospicepladser i den sydøstlige del af Regionen. Det sker når hospitalsbygningerne i Brædstrup i 2014 ombygges for at give plads til 9 uhelbredeligt syge medborgere. Dermed lever Region Midtjylland op til regionsrådets tidligere hensigtserklæring om, at der skal sikres en geografisk jævn fordeling af hospicepladserne i regionen.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har fundet frem til en placering af de nye hospicepladser. Rigtig mange borgere og interessegrupper har ytret sig i denne sag, og jeg er oprigtigt imponeret over det store engagement, der har været lagt for dagen. Nu glæder jeg mig til, at vi kan få projektet realiseret, så vi kan give endnu flere uhelbredeligt syge borgere en bedre livskvalitet den sidste tid og støtte flere i sorgen over at miste et nært familiemedlem, siger regionsrådsformand, Bent Hansen (S)

Bag beslutningen stod et flertal bestående af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Fælleslisten og Det Radikale Venstre.

Samarbejdsprojekt
Etableringen af de 9 nye hospicepladser på Regionshospitalet i Brædstrup forudsætter, at der indgås overenskomst med en selvejende institution, som vil stå for driften.

To ændringsforslag.
Såvel Venstre som Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag inden afstemningen.
 
Venstre stillede følgende ændringsforslag:

”at det ny hospice placeres i Skanderborg i nybyggeri med 12 pladser,
at der planlægges en udvidelse af Livsstilscentrets aktiviteter og målgruppe svarende til alle kvadratmeter i hospitalsbygningerne,

at de bygninger, som Livsstilscentret er placeret i i dag, sættes til salg, og at beløbet overføres til anlægskontoen, og

at Region Midtjylland i søgningen efter samarbejdspart til indgåelse af driftsoverenskomst foreslår de eksisterende frivillige foreninger at indgå i et samarbejde.”

For forslaget stemte Venstre (10 medlemmer). Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre og Fælleslisten stemte imod (21 medlemmer). Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti (6 medlemmer) undlod at stemme. Forslaget blev dermed ikke vedtaget.

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

”Med henblik på at sikre en faglig og økonomisk forsvarlig løsning etableres indenfor eksisterende fysiske rammer en midlertidig løsning med 4 pladser på Hospice Søholm og 5 pladser på Sct. Maria Hospice Center.
En permanent løsning bestående af et nyt hospice med 12 pladser og en samlet plan for anvendelse af hospitalsmatriklen i Brædstrup udarbejdes snarest.”

For forslaget stemte Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti (6 medlemmer). Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre stemte imod (20 medlemmer). Venstre og Fælleslisten (11 medlemmer) undlod at stemme. Forslaget blev dermed ikke vedtaget.

Indstillingen blev vedtaget med et ekstra at:

At der udarbejdes en helhedsplan for anvendelsen af bygningerne i Brædstrup, og at det i den forbindelse sikres, at hospice kan udvides til 12 pladser under hensyntagen til den forventede fremtidige efterspørgsel og en hensigtsmæssig driftsøkonomi.

For forslaget stemte Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre og Fælleslisten (21 medlemmer). Det Konservative Folkeparti og Aleksander Aagaard (4 medlemmer) stemte imod. Den øvrige del af Venstres medlemmer og Dansk Folkeparti (12 medlemmer) undlod at stemme.

Det Konservative Folkeparti bemærkede:

”På det foreliggende ufuldstændige grundlag kan der ikke etableres en forsvarlig faglig drift af ni pladser indenfor den afsatte økonomiske ramme.

Inden beslutning bør der i øvrigt laves en samlet helhedsplan for anvendelse af sygehusmatriklen i Brædstrup.”

Venstre bemærkede:

”Venstre undlod at stemme, idet en placering i nybyggeri i Skanderborg vil være det økonomisk mest fordelagtige for regionen og en klar understøttelse af det frivillige initiativ.”


Fakta
  • Det er den landspolitiske aftale Kræftplan III, om, at der skal etableres 42 nye hospicepladser i Danmark i 2011- 2014, der forpligter Region Midtjylland til at oprette 9 nye pladser.
  • Region Midtjylland har i øjeblikket 50 hospicepladser:

        - 11 pladser på Hospice Søholm, Aarhus 
        - 12 pladser på Ankerfjord Hospice, Hvide Sande 
        - 12 pladser på Hospice Limfjord, Skive 
        - 15 pladser på Hospice Djursland, Rønde

Flere oplysninger


  • Regionsrådsformand Bent Hansen, (S) 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk
  • Direktør Ole Thomsen: 78 410 040, mobil 21469807 Ole.thomsen@stab.rm.dk
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer: http://www.rm.dk/politik/politikerne
  • Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666