Dagbladene BT og Århus Stiftstidende bringer i dag torsdag en beskrivelse af et patientforløb fra 2002 på Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Forløbet sammenlignes med det forløb, der er beskrevet i DR dokumentaren ”Pigen der ikke ville dø”.

For at undgå misforståelser vil Aarhus Universitetshospital her understrege, at der ikke er tale om den samme situation. Behandlingen er fulgt korrekt helt efter den retningslinje, som var gældende i 2002 for både konstatering og senere afkræftelse af hjernedød. Men informationen af de pårørende og tidspunktet for informationen har ikke været i orden - bedømt ud fra journaloplysningerne.

Undersøgelse af patientforløb

Hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital har efter beskrivelsen af de to patientforløb besluttet, at der skal gennemføres en undersøgelse. Den skal være med til at sikre, at vi har alle aspekter med i den nye retningslinje på Aarhus Universitetshospital for kommunikation med pårørende til meget syge patienter om spørgsmålet om eventuel organdonation. Desuden vil læring af begge forløb kunne bruges i det arbejde, som på initiativ af hospitalet er sat i gang i Dansk Neurokirurgisk Selskab. Arbejdet skal resultere i en national retningslinje og tager udgangspunkt i ophør med behandling hos svært hjerneskadede, hvor al videre behandling synes udsigtsløs.

- Patienter og pårørende skal have sikkerhed for den kvalitet vi yder og ikke have unødig usikkerhed om de spørgsmål, som de to forskellige forløb rejser. Vi vil derfor snarest sætte en undersøgelse i gang, siger Vibeke Krøll, chefsygeplejerske, Aarhus Universitetshospital.

Det er endnu ikke besluttet præcist, hvordan undersøgelsen på Aarhus Universitetshospital skal gennemføres og af hvem. Beslutning herom vil ske i meget nær fremtid.

Kontakt til Neurokirurgisk Afdeling

Nuværende og tidligere patienter og pårørende, som har spørgsmål til deres undersøgelse og behandling på Neurokirurgisk Afdeling i forbindelse med svær sygdom, er som altid velkomne til at kontakte afdelingen på tlf. 7846 3390.

Hvis der er behov for en samtale om patientforløbet, vil det kunne aftales.