Regionsrådet i Region Midtjylland har besluttet at lægge budgettet til erstatningssager for patientskader, hvor beløbet ikke overstiger 100.000 kr., ud til hospitalerne. Men samtidig får hospitalerne forøget deres budget med et beløb, der svarer til den gennemsnitlige udgift på området de seneste par år.

Regionsrådet besluttede i 2011 at fordele 33,2 mio.kr. til regionens hospitaler, mod at de fremover bidrager med en selvrisiko på maksimalt 100.000 kr. per sag, når Region Midtjylland udbetaler patientskadeerstatninger.

Tidligere har Region Midtjylland betalt alle patienterstatninger fra en fælles konto. Men med beslutningen om at flytte budgetansvaret ud på hospitalerne, har regionsrådet ønsket at øge opmærksomheden på betydningen af stigende udgifter til erstatningssager og give en tilskyndelse til, at der på de enkelte hospitaler arbejdes med at undgå patientskader.

33,2 mio.kr. svarede til 14,6 % af budgettet på 226,5 mio.kr. til patientskadeerstatninger. Region Midtjyllands fælles økonomi bærer altså fortsat størstedelen (85,4 %) af budgetansvaret for patienterstatninger. Forklaringen er, at de fleste erstatningssager handler om beløb der er væsentligt højere end 100.000 kr. pr. sag.

Samlet set modtog Region Midtjyllands hospitaler som nævnt 33,2 mio.kr. til at dække selvrisikoen i forbindelse med erstatningssager. Men de seneste opgørelser indikerer, at hospitalerne ikke får brug for alle midlerne. Det tegner med andre ord til, at hospitalerne får et overskud på ordningen i 2012.