Der har traditionen tro været travlt på regionernes AMK-Vagtcentraler. Men inden for normalen for en nytårsaften.




Der har traditionen tro været travlt på regionernes AMK-Vagtcentraler. Men inden for normalen for en nytårsaften.


Med i alt 1.277 kørsler med ambulancer, akutlægebiler og akutbiler, har det været en travl nytårsaften og nat på de fem regioners AMK-Vagtcentraler. Men alligevel normalt for en nytårsaften.

Dækker nytårsaften og morgen
Sådan lyder den samlede opgørelse fra de fem regioner, der siden maj 2011 har stået for alle 112-opkald, der kræver en sundhedsfaglig vurdering. Opgørelsen dækker nytårsaften og morgen fra kl. 18:00 til 06:00.

1.392 opkald via 112
De fem regioner har samlet set modtaget i alt 1.392 opkald via 112, der har handlet om akut sygdom og tilskadekomst. Sidste år var tallet 1.322.

Mest aktivitet i hovedstaden
Region Hovedstaden, som er den mest befolkningsrige region, er ansvarlig for størstedelen af aktiviteten med i alt 637 112-opkald. Næstmest aktivitet var der i Region Sjælland med 213 opkald. Mindst aktivitet har det været i Region Nordjylland, der har haft 77 opkald til 112 med sundhedsfaglig relevans.

Samme niveau som sidste år
Der har generelt i hele landet været samme niveau af udrykninger med ambulancer, akutlægebiler og akutbiler sammenlignet med sidste år. I år har der således været i alt 1.277 kørsler mod 1.141 sidste år.

Otte indlagt med øjenskader
Der har i år været otte alvorlige øjenskader på grund af nytårsfyrværkeri, som har krævet indlæggelse. Tallet var sidste år ni.

113 skader relateret til fyrværkeri
Landets AMK-Vagtcentraler har desuden, som noget nyt i år, registreret det samlede antal af skader, der er direkte relaterede til nytårsfyrværkeri. På landsplan er der her tale om i alt 113 tilfælde. Der er ikke sammenlignelige tal med de seneste år, men ifølge vagthavende overlæge Claus Skak fra Region Hovedstadens AMK-Vagtcentral, ligger antallet inden for normalen.

FAKTA

  • I maj 2011 overgik opgaven med at modtage og vurdere sundhedsfaglige 112-opkald til regionerne.
  • Det er AMK-Vagtcentralerne (AMK står for Akut Medicinsk Koordination), der modtager opkaldene. På AMK-Vagtcentralerne sidder sundhedsfagligt personale, der modtager, vurderer og prioriterer de mange opkald.
  • Ved en del af opkaldene er der alene behov for råd og vejledning og ikke nødvendigvis en udrykningskørsel med ambulance.
  • På en nytårsaften er der typisk ca. fire gange flere sundhedsfaglige opkald til 112, sammenlignet med en gennemsnitlig dag.
  • Hovedparten af 112 opkaldene bliver typisk modtaget i tiden efter midnat.
  • 112 er et landsdækkende nummer. Dette nummer skal bruges ved akutte livstruende sygdomme og ulykker.

Flere oplysninger
  • Region Midtjylland, AMK-vagtcentralen - presselinje, tlf. 7022 3625