Danmarks fem regioner får i de kommende år et nyt, elektronisk patientjournalsystem, der skal øge sikkerheden og kvaliteten i behandlingen af akutte patienter.


Danmarks fem regioner, herunder Region Midtjylland, implementerer i de kommende år et nyt, elektronisk patientjournalsystem, der skal øge sikkerheden og kvaliteten i behandlingen af akutte patienter ved sikker informationsudveksling mellem ambulancen eller akutlægehelikopteren og det hospital, der skal modtage patienten.

Det nye Præhospitale Patient Journals-system (PPJ) sikrer en ubrudt informationsstrøm med patientoplysninger, herunder vitale data om patientens tilstand, fra patienten får akut behov for hjælp, modtager behandling af ambulancepersonale og akutlæger og til patienten er modtaget på en sygehusafdeling eller i akutmodtagelsen. Journalen sikrer med andre ord sammenhæng i patientforløb og øger patientsikkerheden i alle fem regioner.

Systemet bliver taget i brug i regionernes AMK-vagtcentraler, som foretager den sundhedsfaglige visitation af akutte patienter og koordinerer den præhospitale indsats i samtlige ambulancer, akutlæge- og akutbiler og akutlægehelikoptere samt i regionernes nye fælles akutmodtagelser.

Løsningen skal give mulighed for at tage hensyn til patientens sygdomshistorik ved behandling i den præhospitale enhed på tværs af regionerne, samt sikre elektronisk dokumentation af beslutninger truffet af ambulancebehandlere/paramedicinere og akutlæger.

Løsningen skal samtidig forberede personalet på regionernes Fælles Akutmodtagelser bedre, så udredning og diagnosticering kan ske hurtigere og mere formaliseret.

Endelig skal løsningen understøtte elektronisk kvalitetssikring af den udførte behandling i de præhospitale enheder. Regionerne får ligeledes et fælles datagrundlag til udvikling af den præhospitale behandling.

Alle sygehuse er med
Alle fem regioner implementerer den samme løsning, som betyder, at de præhospitale enheder, eksempelvis ambulancen eller akutlægehelikopteren, kan aflevere patienter på alle sygehuse i de fem regioner.

Alle registreringer i de præhospitale enheder sker på en tablet-computer med en trykfølsom skærm, som kommunikerer med systemets centrale servere via mobiltelefon-netværket. Målingerne fra eksempelvis ambulancens patient-monitorer overføres automatisk til systemet.

Samtidig skal den valgte løsning understøtte og forbedre mulighederne for at håndtere større hændelser/ulykker med mange tilskadekomne.

Det nye Præhospitale Patient Journal-system, skal leveres af firmaet CSC Scandihealth i Aarhus. Driften af det centrale system placeres i Region Nordjylland i to sikrede driftscentre, mens regionernes projektledelse er forankret i et fælles sekretariat placeret i Region Syddanmark.

Regionernes formand tilfreds
Formanden for Danske Regioner, regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S) understreger, at systemet er et afgørende gennembrud i regionernes bestræbelser på at sikre alle danskere den bedst mulige behandling fra ulykken indtræffer og til behandlingen på sygehuset går i gang.

- Systemet giver ambulancepersonale, læger og sygeplejersker i både ambulancer, lægebiler og helikoptere adgang til samtlige patientdata overalt i Danmark, og det vil uden tvivl sikre alle patienter en bedre og hurtigere behandling, uanset hvor i landet de bor, siger Bent Hansen.

CSC: Baner vejen for eksport

Salgsdirektør, Thomas Larsen fra CSC Scandihealth betegner aftalen som bemærkelsesværdig af flere grunde.

- Det er en aftale vi er stolte over at være en del af, og den vil styrke patientsikkerheden i hele landet, siger Thomas Larsen.

Væsentlige elementer af den samme løsning anvendes allerede i Region Nordjylland og i den landsdækkende implementering vil CSC bl.a. trække på erfaringer og medarbejdere fra sit tilsvarende præhospitale projekt i England.

- Vi er et hold af erfarne leverandører - CSC, Judex, Alexandra Instituttet og Atea - der i et tæt samarbejde med regionerne vil skabe et succesfuldt præhospital projekt. Vi forudser, at dette nationale projekt kan blive starten på eksport af den danske løsninger til de øvrige nordiske lande, slutter Thomas Larsen.

Fakta: 
Leverandøren CSC Scandihealth, som har leveret løsninger for sundheds-it siden 1972, er ejet af CSC-koncernen og har hovedsæde i Aarhus. CSC Scandihealth har danske Judex, der har stor erfraring med præhospitale patientjournaler, som underleverandør.

Flere oplysninger:

• Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S): 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk

• Præhospital chef, Else Ammitzbøll, Tlf.: 7841 4801

• Formand for projektets styregruppe, afd. chef Peter Larsen, Region Nordjylland, Tlf. 9764 8411

• Salgsdirektør Thomas Larsen, CSC Scandihealth, tlf.nr.: 2923 6761

• Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer på: www.rm.dk/politik/politikerne

• Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666