Herning og Holstebro kommuner og Hospitalsenheden Vest ansætter fælles projektleder til et eksperiment, der skal skabe mere sundhed for pengene.


Herning og Holstebro kommuner og Hospitalsenheden Vest ansætter fælles projektleder til et eksperiment, der skal skabe mere sundhed for pengene.

1. marts 2013 er Birthe Lodahl Haxholm ansat som projektleder for et eksperiment med overskriften ”slip sundheden fri”. Et eksperiment hvor projektejerskab og økonomi er delt med Herning og Holstebro kommuner.

Sammen skal projektdeltagerne undersøge, hvordan man ville agere i en række udvalgte patientforløb, hvis lægepraksis, kommune og hospital var en og samme organisation med en og samme pengekasse. Ved årsskiftet fik projektet bevilliget 1.5 millioner fra regionens TaskForce for nære sundhedstilbud. Med ansættelse af Birthe Lodahl Haxholm er projektet nu skudt i gang.

Birthe Lodahl Haxholm er ergoterapeut med en master i rehabilitering og kommer fra en stilling som lektor ved ergoterapeutuddannelsen. Birthe har i den sammenhæng deltaget i en række udviklings- og innovationsprocesser, hun har stået i spidsen for et projekt om aktivitet og træning i Herning Kommune, og hun har tidligere arbejdet i hospitals regi.

- Jeg ser frem til et spændende samarbejde om et projekt, hvor svarene ikke er givet på forhånd. Hvor min opgave bliver at sætte vaner og rutiner på stand by og indkredse de spørgsmål og forventninger, som borgerne møder vores professionelle sundhedssystem med. Det er min erfaring, at det er noget, der både kræver et åbent sind og et indblik i hvordan og hvorfor de sundhedsprofessionelle gør, som de gør, lyder det fra en forventningsfuld Birthe Lodahl Haxholm.

Erfaringer fra tidligere procesinnovative samarbejder mellem hospital og kommunerne i det midt- og vestjyske viser, at meget kan lade sig gøre og selv små tiltag kan i et fællesskab udløse mindre mirakler.

Når jordemødre fra hospitalet og sundhedsplejersker fra kommunen nu i fællesskab laver planer for, hvem og hvornår nybagte forældre får besøg i de første dage efter fødsel, er det er udkomme af, at hospitalets fødeafdeling deltager i projekt Familie med hjerte, der er igangsat og drevet af Holstebro kommune.

I samme boldgade har Hospitalsenheden Vest og Holstebro Kommune ved årsskiftet fået 5.5 mio. kr. til en forbedret indsats over for ældre patienter. Samarbejdet har fokus på at nedbringe antallet af genindlæggelser og unødvendige indlæggelser af ældre (geriatriske) patienter. Det nye er, at patienterne nu får besøg eller indledende behandling af de kommunale hjemmesygeplejersker, og inden for et døgn kommer patienterne på hospitalet til en vurdering på Medicinsk Afdeling.

Det sker i et såkaldt sub-akut ambulatorium, hvor patienten får foretaget den behandling eller de undersøgelser, der skal til, for at behandlingen kan fortsætte i hjemmet via de kommunale hjemmesygeplejersker eller den praktiserende læge. Og lægen på hospitalet har tilsyn med patienten op til 30 dage efter udskrivelsen.

- Både kommuner og hospitaler må udvikle opgaverne. Det er ikke nok, at vi hver især er gode til at løse vores opgaver, hvis vi ikke er gode til at holde hånden under eller gribe borgeren i overgangen mellem systemerne, siger Direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune, Anders Kjærulff.

- Vores erfaringer fra et veletableret samarbejde mellem hospital, kommuner og lægepraksis om opfølgende hjemmebesøg, som vi var nogen af de første i landet til at sætte i værk for snart 4 år siden, vidner om at meget kan lade sig gøre, når der er tillid og en fælles vilje til at gøre det. Derfor er vi nu parate til at tage et skridt mere, siger direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse Søren Liner Christensen, Herning Kommune

- Som kommuner og hospital har vi den fælles udfordring at skabe innovation og nye løsninger på tværs af et højtspecialiseret sundhedsvæsen. Vi er som systemer fantastisk dygtige til at skabe resultater og kvalitet via stram styring, mål, dokumentation, og resultatkontrakter. Men nu vover vi at lade os udfordre på tværs og spørge, hvad der samlet set giver mest sundhed for pengene. Det er denne logik vi vil udforske og udfordre med dette eksperiment, siger hospitalsdirektør Henning Vestergaard.

De øvrige kommuner i optageområdet for Hospitalsenheden Vest er samlet i et formaliseret samarbejde i det som hedder Vestklyngen, og Vestklyngen er følgegruppe for eksperimentet Slip sundheden fri.

Yderligere oplysninger
  • Birthe Lodahl Haxholm, tlf. 22 84 54 89
  • Anders Kjærulff, Holstebro Kommune tlf. 96 11 41 01
  • Søren Linér Christensen, Herning Kommune tlf. 96 28 40 00
  • Henning Vestergaard Hospitalsenheden Vest tlf. 78 43 85 30