Fra mandag den 1.april kan nybagte forældre få Sundhedsplejens Telefonvagter i røret alle ugens dage i tidsrummet kl. 17 - 19




Nu kan nybagte forældre få Sundhedsplejens Telefonvagter i røret alle ugens dage i tidsrummet kl. 17 - 19


De fleste småbørnsforældre ved, hvor bekymrende det kan være at stå alene med et uroligt eller sygt barn, som man ikke ved, hvad man skal stille op med. Ikke mindst i ulvetimerne mellem kl. 17 – 19, når sundhedsplejersken og lægen er gået hjem.

Men nu er hjælpen på vej. Den 1. april bliver den nu 5 år gamle hotline til regionens sundhedsplejersker udvidet fra kun at omfatte weekend og helligdage til at gælde alle ugens dage i tidsrummet kl. 17 – 19.

En populær ordning der virker
Det er resultatet af en beslutning, som Region Midtjylland og alle kommuner i regionen netop har aftalt. Dermed er det sikret, at alle nybagte forældre dagligt kan få eksperternes råd, hvis der skulle opstå en vanskelig situation, som de ikke kan håndtere.

- Det har vist sig at være en stor succes, som alle er glade for. Der er et stigende behov for rådgivning bl.a. på baggrund af tidligere udskrivelser efter fødsel. Ca. 15 % af en fødselsårgang benytter Sundhedsplejens Telefonvagt og 44 % oplyser, at de ellers ville have ringet til Lægevagten. Forældrene ringer især om amning, syge og urolige børn, og de er trygge ved, at de kan få ekspertråd fra sundhedsplejersker, som har en særlig uddannelse i at rådgive via telefonen, siger Marianne Sloth, telefonvagtens koordinator og koordinerende sundhedsplejerske i Odder Kommune.

Hjælp til selvhjælp modner
En af de afledte effekter af Sundhedsplejens Telefonvagt er, at nybagte forældre selv bliver i stand til at mestre harmløse problemer og sygdomstilfælde, og det er en positiv udvikling.

- Når Region Midtjylland vælger at udvide tilbuddet til småbørnsforældrene, er det fordi vi gerne vil give nye forældre den bedst mulige start. Hvis den hjælp samtidig kan medføre, at forældrene bliver mere kompetente og trygge omkring det at tage vare på deres børns sundhedstilstand har vi faktisk en win-win situation, idet vi så kan bruge vore ressourcer mere effektivt, siger Anders Kühnau, som er formand for sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

Næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget Hans-Jørgen Hørning, (V), byrådsmedlem i Silkeborg kommune er også meget tilfreds med det forebyggelsesperspektiv, som ligger i ordningen.
- Det er en unik ordning, og der er ingen tvivl om, at det en klar forbedring for nye og kommende forældre i alle regionens kommuner.

Fakta

  • Sundhedsplejens Telefonvagt er et samarbejde mellem Region Midtjylland og alle kommunerne i regionen
  • Se mere fra 1.april på www.sundhedsplejenstelefonvagt.dk  eller ring på tlf. 70208018

Flere oplysninger