Ny video fra Center for Voldtægtsofre gør op med myten om, at en voldtægt for det meste sker som et overfald på gaden. Det er derimod langt mere almindeligt, at voldtægtsofret og gerningsmanden kender hinanden i forvejen, og den viden er vigtig at få ud til især unge mennesker.


Ny video fra Center for Voldtægtsofre gør op med myten om, at en voldtægt for det meste sker som et overfald på gaden. Det er derimod langt mere almindeligt, at voldtægtsofret og gerningsmanden kender hinanden i forvejen, og den viden er vigtig at få ud til især unge mennesker.

En pige går alene hjem fra byen. Hun møder en fremmed mand på gaden, som trækker hende ind i en gyde og voldtager hende. Sådan er det typiske billede af
en voldtægt. Det virkelige billede er dog oftest et helt andet.

Myter om voldtægt skal aflives
Center for Voldtægtsofre vil gøre op med myten om, at en voldtægt som oftest sker ved et overfald på gaden. I dag lancerer centret derfor en ny video på Youtube. Formålet er at vise især de unge, hvordan de fleste voldtægter finder sted.

Anja Hareskov Jensen, ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre i Aarhus, forklarer:

- Vi har valgt at lave en video om dette tema, fordi der er mange unge, der ikke ved, hvad et seksuelt overgreb eller en voldtægt er. Og hvis ikke de ved, at det er et overgreb, de har været udsat for, søger de ikke hjælp. Dette kan være et stort problem, hvis de efterfølgende lider af traumesymptomer og ikke får den nødvendige behandling.

Ifølge Center for Voldtægtsofres egne tal, er der kun i 14-16 % af tilfældene tale om en decideret overfaldsvoldtægt. I omkring 80 % af tilfældene er gerningsmanden netop en ven, bekendt, kæreste, eks-kæreste eller en person, man har mødt i byen og haft en kontakt med.

Når en voldtægt sker mellem to personer, der kender hinanden, er det tit svært for ofret at få klarhed over det, der skete.

- Det er vores erfaring, at de ofrene tit bliver i tvivl om, hvorvidt overgrebet var deres egen skyld, f.eks. fordi de har kysset eller flirtet med gerningsmanden på forhånd. Denne tvivl kan efterfølgende afholde dem fra at søge hjælp, eller fortælle andre om, hvad der er sket, udtaler Anja Hareskov Jensen, og forsætter:

- Videoens budskab er derfor også, at der er hjælp at hente, hvis man har været udsat for et overgreb – også hvis man er i tvivl.

De unge vil have voldtægt på dagsordenen

I arbejdet med at udbrede viden til de unge omkring voldtægt, har centret fået hjælp af de unge selv.

Videoen er blevet til i samarbejde med en række frivillige unge skuespillere, som ved at bruge deres tid og kræfter har støttet op omkring centrets mål om at aflive myter omkring voldtægt.

Nadia Pedersen på 19 spiller ofret i videoen. Hun har bl.a. valgt at medvirke, fordi hun mener, at der bør tales mere åbent omkring voldtægt:

- Voldtægt er af en eller anden grund tabu. Jeg kan derfor godt forstå et voldtægtsoffers tvivl om, om det er hendes eller hans skyld, fordi der aldrig bliver snakket om, hvordan og hvorfor voldtægter finder sted. Og det er der i den grad brug for.

Videoen, der er tilgængelig på Youtube og i facebook-gruppen Stop Voldtægt, er et led i en større kampagneindsats fra Center for Voldtægtsofre i Aarhus med det formål at udbrede viden og udfordre gængse holdninger til voldtægt.

Flere oplysninger

  • Ledende psykolog Anja Hareskov Jensen på tlf. 7846 4835 / 2212 8629 / anjjesen@rm.dk.

Fakta om Voldtægt 

  • Undersøgelser anslår, at voldtægt rammer mere end 3.000 kvinder hvert år.
  • Der sker en voldtægt i Danmark hver 3-4 time. 
  • Kun hver 4. voldtægtsramt søger hjælp. 
  • Halvdelen af dem, der henvendte sig i Center for Voldtægtsofre i 2010, var mellem 15 og 20 år.