Med åbningen af ”Krop & Kræft” på hospitalet i Herning tager det første hold hul på et intensivt træningsprogram.

 

 
Med åbningen af træningskonceptet ”Krop & Kræft” i nye lokaler på hospitalet i Herning den 12. april er det første hold af patienter i kemoterapi fra Midt- og Vestjylland klar til at tage fat på et intensivt træningsprogram i seks uger. Erfaringer fra et lignende koncept på Aarhus Universitetshospital viser, at patienterne hurtigere kommer til hægterne igen.
 
- Det at få kræft er som at hoppe på et tog, som kører af sted med fuld fart. Man stopper ved mange stationer undervejs og Krop & Kræft var den bedste station, jeg mødte! Sådan lyder en af mange positive anbefalinger fra koncept Krop & Kræft i Aarhus. Et koncept som nu også tilbydes patienter i kemoterapi i den vestlige del af Region Midtjylland. 
 
Siden regionsrådet bevilligede midler til opstart af Krop og Kræft i 2013 i Hospitalsenheden Vest er sygeplejerske Linette Poulsen med speciale i hæmatologi, og fysioterapeut Karen Hannibal med erfaring fra klinisk praksis ansat til at få konceptet på plads i Hospitalsenheden Vest. På en måned er lokaler, træningsudstyr, massagebrikse, musik og træningsprogrammer kommet på plads, og de ni deltagere, der udgør det første træningshold er klar. Nu er forventningerne store:
 
- Alle kræftpatienter tænker over, hvad de selv kan gøre, når de får konstateret kræft. Det har vi nu et meget konkret bud på. I Krop & Kræft kan man øve sig på, hvor meget man egentlig kan byde sin krop under svære vilkår med sygdomstræthed og kroniske smerter. Det giver den fornødne tryghed for at kunne genvinde kropskontrollen og få styr på sig selv og blive et menneske igen, lyder det fra sygeplejerske Linette Poulsen.

Krop og Kræft viser nemlig, at intensiv træning kan:

  • Mindske bivirkninger til kemoterapi
  • Øge fysisk kapacitet og muskelstyrke
  • Fremme trivsel og velbefindende
  • Gavne sundheden generelt i forhold til fx hjerte, kredsløb og blodtryk

- Tilbuddet gælder for alle hvad enten man er pensionist eller trænet motionist og ses som et supplement til kemoterapien. Træningen er tilrettelagt således, at det tager udgangspunkt i den enkelte deltagers niveau. For alle gælder det at de skal yde 80 til 90 procent af deres maksimale. Det er høj intensiv træning, som virkelig gør en forskel, forklarer fysioterapeut Karen Hannibal.
 
Erfaringer fra Aarhus Universitetshospital viser, at tilbuddet Krop & Kræft gør den helt store forskel i forhold til at genvinde fysiske færdigheder og livsmod. Træningen har desuden hjulpet patienterne med at vende hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet og til en normal hverdag.
 
De nye lokaler til Krop & Kræft åbner i Ergo- og fysioterapien Regionshospitalet Herning. Dette markeres med en lille reception fredag den 12. april kl. 14. Pressen er velkommen.

Fakta

  • Der er i alt registreret ca. 12.000 patienter i kemoterapi i Region Midtjylland, hvoraf kræftcentret i Århus og kræftcenteret i Herning hver dækker cirka halvdelen af patienterne
  • Krop & Kræft er et træningstilbud til kræftpatienter i ambulant kemoterapi i Hospitalsenheden Vest
  • Det er ikke alle patienter i kemoterapi der kan tilbydes Krop & Kræft. Patienternes kræftsygdom må eksempelvis ikke have spredt sig til knogler og hjerne og patienterne må heller ikke have problemer med hjertet
  • Det er alene den behandlende speciallæge i Hæmatologisk afsnit i Holstebro eller behandlende speciallæge på Onkologisk afdeling i Herning, der henviser patienter til Krop & Kræft
  • Midlerne til opstart af konceptet i Hospitalsenheden Vest blev bevilliget af regionsrådet i efteråret 2012.

For yderligere oplysninger

  • Fysioterapeut i Krop og Kræft, Karen Hannibal 2132 6743

  • Sygeplejerske i Krop og Kræft, Linette Poulsen 2132 6746
  • Afdelingssygeplejerske, Hanne Bundgaard 7843 7474