Det er en både dårlig og dyr ide, at udskyde sygehusbyggeri som allerede er godt igang.


Statsrevisor Peder Larsen (SF) anbefaler at udskyde sygehusbyggeriet i Gødstrup, fordi han ikke mener, landets supersygehuse bør opføres i samme takt. Man risikerer at begå de samme fejl, konkluderer han. Men Peder Larsens argumenter og regnestok holder ikke, skriver Hospitalsenheden Vest.

Argumentet om, at vi skal vente for at blive klogere, er et uendelighedsargument, der kan bruges alle steder og til evig tid. Skal vi også vente med at skifte dieseldrevne busser ud med elbiler, indtil vi ved, om der kommer noget bedre end el, brint eller gas? Er det for fjollet at efterisolere sit hus nu i forventning om, at fremtidens boliger sikkert alligevel vil se helt anderledes ud? Er ungdomsboliger i grunden overflødige, fordi vi jo i grunden alle sammen – lidt senere - havner på plejehjem?

Udviklingen går stærkt, det har revisoren ret i. Men mon ikke statsrevisoren køber en ny computer, når den gamle truer med at sætte ud, velvidende at en topmoderne computer af i dag er håbløst forældet i morgen?

Pointen er, at vi bygger hospitaler, fordi der er brug for dem og så de kan opdateres, efterhånden som vi bliver klogere og kravene ændrer sig. Og i Vestjylland ved vi om nogen, at man også bliver klogere af at tage initiativet og ansvaret for, at der sker noget.

Det beror på manglende indsigt, når det i JP anføres, at DNV er et af de projekter, som er i ”sin spæde start”. DNV-Gødstrup er i dag så fremskredent et byggeprojekt, at det kun er ganske få af kvalitetsfondsprojekterne – herunder Det Ny Universitetshospital i Århus, som er længere fremme. Og erfaringerne fra ikke mindst Det Ny Universitetshospital har vi lært meget af, og lærer fortsat meget i en tæt faglig dialog.

Med hensyn til regnestokken begår Peder Larsen den fejlslutning, at han helt overser, at det reelt vil koste 1.6 mia. i tabte sundhedsskroner at udskyde byggeriet af et nyt hospital i Gødstrup i de 10 år som han foreslår. Fordi der allerede ved indflytning i DNV-Gødstrup er indregnet en effektiviseringsgevinst på 160 mio. kr. pr. år. Dyrt tjente sundhedskroner, som forsvinder ud i det blå frem for i et attraktivt sygehusbyggeri, som med højere behandlingskvalitet, helende arkitektur og attraktive arbejdspladser for de ansatte vil være til gavn for patienterne og hele Vestjylland.

Faktum er, at de fremskredne byggeplaner for DNV-Gødstrup er planlagte og igangsatte efter en opdeling af byggeprojektet i tre etaper, sådan at der kan ske den erfaringsopsamling, læring og tilpasning undervejs, som Peder Larsen efterlyser.

Faktum er, at der med udgangen af i år allerede er investeret flere hundrede millioner i at bygge sygehus i Gødstrup, og faktum er, at tidsplanen for byggeriet og midlerne til projektet dags dato er overholdt til sidste decimal.

Faktum er, at der er indgået kontraktlige bindinger med en totalrådgiver og at byggegrunden allerede er modnet.

Faktum er, at udsigterne til mulighederne i det nye hospital allerede nu virker som en attraktiv magnet for højtkvalificeret personale – hvis Gødstrup sættes på standby kan vi kun frygte for rekrutteringsmulighederne fremover. Vestjyderne risikerer at tabe vitale behandlingsmuligheder.

Faktum er, at familier er flyttet fra hus og hjem, og gårde er revet ned for at give plads til det nye storsygehus.

Faktum er, at Peder Larsens regnestok kun passer til en teoretisk virkelighed med afsæt i København.

Vi vil udvikling til gavn for patienter, pårørende og personale. At stoppe op nu er gift for Vestjylland.

Yderligere oplysninger
  • Hospitalsdirektør, Hospitalsenheden vest, Henning Vestergaard,
    tlf. 2048 0683
  • Chefsygeplejerske, Hospitalsenheden vestm, Ida Götke,
    tlf. 7843 8520
  • Cheflæge Hospitalsenheden vest, Jens Friis Bak,
    tlf. 4093 7985
  • Projektchef Hospitalsenheden vest, Michael Hyllegaard,
    tlf. 2447 0234