Regionsrådet i Region Midtjylland fik onsdag en orientering om forholdet mellem beredskabstid (duty tid) og hviletid på den jyske akutlægehelikopter.

Den jyske akutlægehelikopter blev etableret 1. juni 2011 som en forsøgsordning. Ordningen er etableret som et døgnberedskab, og der er således mandskab på vagt døgnet rundt hele året. På trods af, at helikopteren er i beredskab 24 timer pr. døgn, så er akutlægehelikopteren stadig underlagt nationale og internationale regler vedr. luftfart. Disse regler omfatter blandt andet hviletidsbestemmelser, der har til formål at højne sikkerheden.

Det fremgår bl.a. af hviletidsbestemmelserne, at såfremt piloten og redderen på helikopteren har haft en effektiv arbejdstid over 14 timer, så skal arbejdstiden afsluttes og efterfølges af en hvileperiode på minimum 8 timer.

Tabellen herunder viser hviletiden på den Jyske akutlægehelikopter fordelt på måneder og år siden opstart den 1/6 2011.


Den grønne søjle viser beredskabstiden pr. måned. Den røde søjle viser den tid, hvor hviletidsbestemmelsen har været i anvendelse. Dvs. akutlægehelikopteren har været ude af drift pga. hviletidsbestemmelserne.

Akutlægehelikopteren har samlet været ude af drift pga. af duty tid 29 gange siden 1. juni 2011.

  • I 9 måneder har hviletidsbestemmelserne ikke været i brug. 
  • I 7 måneder har hviletidsbestemmelserne været i brug en gang pr. måned svarende til 8 timer. 
  • I 8 måneder har helikopteren været ude af drift pga. hviletidsbestemmelserne 2 eller flere gange pr. måned.

Økonomi
Såfremt det skal sikres at helikopteren ikke går ud af drift pga. hviletidsbestemmelserne, så vurderes det, at det være forbundet med betydelige omkostninger. Vi har kontaktet vores leverandør, der har estimeret merudgifterne til 10 mio. kr. pr. år. Dertil kommer engangsudgifter til uddannelse, træning og ombygning af basen.