Bedre og længere liv til uhelbredeligt syge brystkræftpatienter er centralt tema for workshop, som afholdes på Aarhus Universitetshospital.


Bedre og længere liv til uhelbredeligt syge brystkræftpatienter er centralt tema for workshop, som afholdes på Aarhus Universitetshospital.

Der er håb for de kvinder, som først sent får opdaget deres brystkræft. Eller som oplever, at brystkræften kommer tilbage. Det er budskabet fra en workshop i brystkræftkirurgi, som afholdes på Aarhus Universitetshospital 29.-30. maj. Deltagerne tæller landets førende læger og sygeplejersker inden for brystkræftkirurgi.

- Tidligere kunne vi ikke gøre meget for de patienter, som først fik opdaget deres brystkræft i et fremskredent stadie eller hvor kræften kom tilbage. Ofte fik de at vide, at de var uhelbredeligt syge, siger Peer Christiansen, som er professor i brystkræftkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

- Men i dag kan vi med en kombination af kemoterapi, brystkræftkirurgi, strålebehandling, plastikkirurgi og thoraxkirurgi give disse kvinder et længere liv med en bedre livskvalitet.

Taknemmelige over et længere liv
Kvinderne med den lokalt fremskredne brystkræft er svært syge og skal ofte igennem en stor operation, hvor de udover brystet også får fjernet en del af brystmuskulaturen og i nogen tilfælde også en del af brystvæggen – herunder brystben og ribben.

Samtidig får de ofte taget hud og væv fra mave, ryg eller lår, så man med plastikkirurgisk teknik kan dække det store hul, som operationen efterlader. Det kan også være nødvendigt at rekonstruere f.eks. brystmuskulaturen med plastikkirurgi bagefter.

På trods af det store indgreb er kvinderne meget taknemmlige og tilfredse med operationen, viser erfaringerne fra Aarhus Universitetshospital.

- De er glade for de ekstra år, som deres liv bliver forlænget med. Og selvom de stadig kan opleve gener efter operationen, så er de i stand til at fungere i dagligdagen og oplever at få meget ud af livet. I perioder kan de holde pause med kemoterapien, hvilket føles som en stor frihed, fortæller klinisk sygeplejespecialist Annette Zøylner fra Aarhus Universitetshospital. Hun har interviewet nogle af de kvinder, som er blevet opereret.

- Nogle af kvinderne har været i stand til at genoptage deres arbejde. Og alle de interviewede kan klare hus, hjem og børn. Så det har bestemt været det hele værd for dem.

På workshoppen om brystkræftkirurgi 29.-30. maj drøfter danske og udenlandske eksperter behandlingen af de svært syge brystkræftpatienter og fortæller, hvordan de arbejder med at udvikle nye teknikker, der kan hjælpe denne gruppe patienter.

I dag er dog stadig sådan, at langt de fleste af disse patienter oplever, at kræften før eller siden indhenter dem igen.

Yderligere oplysninger
  • Peer Christiansen, professor på Sektion for Mamma- og Endokrinkirurgi, Kirurgisk Afd. P, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7846 7508 / 5188 1522.
  • Annette Zøylner, klinisk sygeplejespecialist, Kirurgisk Afd. P, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7846 9637 / 2945 7246