Samarbejde giver patienter i Jylland bedste behandling tættest på hjemmet. Region Nordjylland og Region Midtjylland fornyer samarbejdsaftale, som sikrer patienter i de to regioner højtspecialiserede behandling.


Samarbejde giver patienter i Jylland bedste behandling tættest på hjemmet. Region Nordjylland og Region Midtjylland fornyer samarbejdsaftale, som sikrer patienter i de to regioner højtspecialiserede behandling.

Når hospitalerne i Midt- og Nordjylland får tildelt specialfunktioner af Sundhedsstyrelsen kan det påvirke konkret, hvilke behandlingsmuligheder borgerne har tættest på deres hjem, både når det gælder hospitalsbehandling og psykiatri.

I Nordjylland bor godt 600.000 borgere og i Midtjylland godt 1,2 mio. borgere. Sundhedsstyrelsen har med en plan for specialiseret behandling valgt at placere højtspecialiserede behandlinger på få og større enheder for at sikre et højt fagligt niveau. Der skal dog ansøges om disse placeringer.

Ved at tænke specialeplanlægningen som et samarbejde mellem de to regioner arbejdes der aktivt på fortsat at sikre borgere i Midt- og Nordjylland behandling på højeste niveau.

De to regioner har i forvejen en rabataftale, og har nu fornyet en rammeaftale fra 2009 om samarbejde om specialeplanlægning:

- De to regioner kan i fællesskab drage nytte af et samarbejde, som sikrer et fagligt miljø, hvor vi kan udføre flere højtspecialiserede behandlinger til glæde for borgerne, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Aftalen vil fortsat sikre et patientgrundlag på 1,8 mio. borgere, og koncentreres især omkring patientbehandling ved Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Samarbejdet omkring højt specialiserede funktioner giver begge regioner muligheder for fortsat faglig udvikling af den højt specialiserede behandling og vil medvirke til på sigt at kunne regionalisere behandling og undersøgelser, når de er blevet en del af den kliniske hverdag i Danmark:

- Samarbejdet giver de to regioners universitetshospitaler et, også i international sammenhæng, betydeligt potentiale. Jeg ser en fælles model, som alle kan være tilfredse med – både patienter og personale, siger Bent Hansen, regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Et tæt samarbejde mellem de to regioner betyder, at det enkelte hospitals styrkeområde kan udnyttes til begge regioners fordel. For nogle behandlinger er patientgrundlaget det vestdanske område, og for nogle behandlinger er det hele landet.


Kontaktpersoner
  • Bent Hansen (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland,
    tlf. 4031 3707
  • Ulla Astman (S), regionsrådsformand, Region Nordjylland,
    tlf. 3023 6454