Midtjyske hospitaler står klar til at udrede langt de fleste patienter inden for en måned, når udredningsretten træder i kraft på søndag.



Midtjyske hospitaler står klar til at udrede langt de fleste patienter inden for en måned, når udredningsretten træder i kraft på søndag.

Fra på tirsdag holdes lyset tændt i hospitalernes ambulatorier til langt efter normal lukketid.

Fremover vil hospitalerne holde ”aftenhospital” hver tirsdag, hvor en lang række af de ambulatorier, der arbejder med at undersøge, hvad patienterne fejler, holder åbent. Det sker som resultat af, at landets patienter, børn som voksne, fra 1. september får ret til at blive udredt inden for en måned.

Super patientret
- Det er virkelig med stor glæde, vi nu kan tilbyde patienterne, at de kan få afklaret, hvad de fejler og hvad vi kan gøre for dem inden for en måned. Jeg tror, det vil fjerne mange unødige bekymringer og også sikre, at vi kan træde til med hjælp meget hurtigere, der hvor det virkelig er vigtigt, siger formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Bent Hansen (S).

For regionens hospitaler har det været en kæmpe udfordring, at kunne udrede patienterne inden for en måned. En lang række initiativer er gået forud for aftenhospitalet, for at få kortet af på ventelisterne. Eksempelvis er ventelisten i Silkeborg for ekkokardiografi, en undersøgelse af hjertet, bragt ned fra 21 til 0 uger inden for det seneste halve år.

- Vi er altså i land – eller så godt som – på langt de fleste områder. Men inden for visse specialer har vi stadig udfordringer, som vi arbejder på at få løst, erkender Bent Hansen.

Det gælder blandt andet indenfor kardiologi, neurologi og urinvejs-sygdomme.

Fakta
Udredningsretten:
o Regionen har pligt til at udrede patienter inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt
o Hvis ikke det er fagligt muligt – eks. hvis der er behov for at observere patienten i en periode., skal patienten inden for 30 dage modtage en skriftlig plan for det videre udredningsforløb

Udredningsretten gælder alle patienter, børn som voksne. Undtaget er dog:
o Akutte patienter
o Psykiatriske patienter (indtil 1. september 2014)
o Patienter der i forvejen er i pakkeforløb eller er omfattet af lov om maksimale ventetider for livstruende sygdomme

Patienten er færdigudredt når:
o ”Der er truffet en lægefaglig beslutning om, hvilken initial behandling, der kan tilbydes (hvis ikke mistanken om sygdom afkræftes)”

I Region Midtjylland har hospitalerne blandt andet indført følgende initiativer der kan være med til at sikre, de lever op til udredningsretten:
o Aftenhospitalet
o Afvikling af ventelister, eksempelvis gennem ekstra åbningstider eller plads til flere patienter
o Ekstra ambulatorier
o Ændrede arbejdsgange
o Opgaveglidning
o Informationsbrev til patienterne
o Gennemgang af om de patienter, der går i ambulatorierne, kan afsluttes lidt hurtigere til egen læge



Flere oplysninger
• Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S): 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk

• Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.

• Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666