Psykiatrisk Hospital flytter fra Risskov til et nyt psykiatrisk center tæt ved Det Nye Universitetshospital i Aarhus, mens der skal tænkes nyt for området ved de gamle bygninger i Risskov.

Vinderen af et OPP-projekt skal bygge ca. 50.000 nye kvadratmeter psykiatrisk hospital tæt ved Det Nye Universitetshospital i Aarhus til erstatning for det gamle hospital i Risskov og komme med forslag til udnyttelsen af de eksisterende bygninger i Risskov.

Det er første gang i Danmark, at et OPP-projekt af denne art - så stort og komplekst med både nybyggeri og overtagelse af eksisterende bygninger - bliver udbudt, og for øjeblikket er der gang i en dialogproces mellem tilbudsgiverne i udbud af “Psykiatri i DNU“ og Region Midtjylland.

Vinderen af OPP-projektet bliver udpeget i foråret 2014.

- Med dette spændende OPP-projekt samler vi et nyt Psykiatriske Center med det somatiske hospital i Aarhus og får løftet behandlingen for dem med psykisk sygdom. Det er et særdeles spændende projekt med helt unikke perspektiver og i en størrelse, som aldrig tidligere er set i Danmark, siger næstformand for Regionsrådet Bente Nielsen (F), Region Midtjylland.

Først efter foråret 2014 kan der påbegyndes en planlægning for området ved det eksisterende psykiatriske hospital. De ældste bygninger bevares, og de skal sammen med de nye bygninger have en ny anvendelse.

Det ligger Region Midtjylland, og ikke mindst Aarhus Kommune, meget på sinde at skabe et nyt, samlet og attraktivt område i Risskov for borgerne. Herunder har myndighederne opmærksomheden rettet mod: 

  • at bevare det rekreative parkområde ved det eksisterende hospital i Risskov med en forsat offentlig adgang for borgerne,
  • at der ikke vil komme ny bebyggelse tæt på vandet, og
  • at der vil komme en løsning for området, hvor fredede og bevaringsværdige bygninger sammen med spændende nybyggeri vil gøre området endnu mere attraktivt end det er i dag.

- Det er vigtigt for os, at vi bevarer parken ved psykiatrisk hospital i Risskov, og det er også et stort ønske fra aarhusianerne. Derfor jeg vil arbejde for, at der stadig er adgang til parken for borgerne. Samtidig vil jeg spændt se frem til, at nyt og gammelt byggeri kan komme til at klæde hinanden, og der kan blive et spændende område for naboer og nye beboere, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Byggeriet af det nye Psykiatrisk Center forventes at stå færdigt i 2019.

  • Se mere om projekt ”Psykiatri i DNU” på DNU-byggeriets hjemmeside på www.dnu.rm.dk

Flere oplysninger

  • Næstformand i regionsrådet for Region MIdtjylland Bente Nielsen (SF), tlf. 2925 9912
  • Rådmand Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune, tlf. 8940 2330

Fakta
Visioner for opførelse og drift at et nyt Psykiatrisk Center i DNU

  • Et byggeri, som kan understøtte visionen om et sammenhængende patientforløb, hvor somatikken og psykiatrien integreres til gavn for patienter og medarbejdere
  • En hensigtsmæssig klar og entydig ansvars- og risikofordeling, herunder en køberet og købepligt for Region Midtjylland ved kontraktperiodens udløb til en fastsat købesum
  • Et samarbejde mellem Region Midtjylland, brugerne og OPP-leverandøren for at sikre en totaløkonomisk tilgang ved projektering, udførelse og drift af projektet i kontraktens løbetid.

Opgaven for Region Midtjylland, som er bestiller af et kommende nybyggeri, er at skabe og sikre sundhedstilbud til borgerne i Regionen, mens det er Aarhus Kommunes opgave at sikre plangrundlaget for byens udvikling gennem lokalplan og kommuneplan.Se mere om bygningerne i Risskov:

Se mere om bygningerne i Risskov
www.dnu.rm.dk/bygherre/psykiatrien+i+dnu/om+risskov-bygningerne

Se tidsplanen for OPP-udbud:
www.dnu.rm.dk/bygherre/psykiatrien+i+dnu/tidsplan