Den elektroniske udvikling i sundhedsvæsenet binder aktørerne sammen. Det bliver en af hovedpointerne, som politikerne i Folketingets Sundhedsudvalg i dag får med sig hjem efter et besøg i Region Nordjylland og Region Midtjylland.




Den elektroniske udvikling i sundhedsvæsenet binder aktørerne sammen. Det bliver en af hovedpointerne, som politikerne i Folketingets Sundhedsudvalg i dag får med sig hjem efter et besøg i Region Nordjylland og Region Midtjylland.

På Aalborg Universitetshospital bliver folketingspolitikerne blandt andet præsenteret for en telemedicinsk løsning, der gør patienter med KOL (kronisk, obstruktiv lungesygdom) bedre i stand til at klare sygdommen i hjemmet. Patienter med KOL er ofte plaget af mange, gentagne hospitalsindlæggelser, men med projektet TeleCare Nord samarbejder hospital, kommune, praktiserende læge og patient om at klare problemerne i hjemmet.

Udvikler til alle

 

- Projektet er et godt eksempel på, hvordan vores digitale løsninger især sigter mod det tværsektorielle samarbejde om patienterne, som kommer både behandler og patient til gode, siger Dorte Stigaard, direktør for it i Region Nordjylland.

TeleCare Nord er samtidig et eksempel på, at regionerne arbejder sammen om udviklingen af sundheds-it. I dette projekt, er det Region Nordjylland, der står for udviklingsarbejdet. Når det er gennemført, og hvis det går godt, skal projektet udbredes til alle fem regioner og alle landets kommuner. Det sker som led i samarbejdet i RSI – Regionernes Sundheds-it.

Nødvendige oplysninger til tiden
Hvordan Region Midtjylland i ekspres-fart har fået udrullet en avanceret, elektronisk patientjournal i hele regionen bliver et af de it-projekter, sundhedsudvalget bliver præsenteret for på Aarhus Universitetshospital.

Den elektroniske patientjournal, MidtEPJ, sørger for at nødvendige oplysninger om patienterne er til stede, når der er brug for dem. Uanset om patienten først er blevet undersøgt på et andet hospital eller på en anden afdeling.

- Men, som vi også vil fortælle folketingspolitikerne er det vigtigt, at oplysningerne også kan udveksles på tværs af regioner og mellem region og kommune, fortæller hospitalsdirektør for Aarhus Universitetshospital og systemejer for MidtEPJ, Gert Sørensen.

Regionerne kan allerede nu dele vigtige oplysninger om patienterne gennem e-journalen, som også praktiserende læger og patienterne selv har adgang til. Men der er stadig behov for videre udvikling. Det sker blandt andet gennem projekter som Interregionalt Billedinddex, hvor regionerne kan dele kliniske billeder, og ambulancejournalen, som skal dele de oplysninger, der bliver indhentet om patienterne, mens de er på vej til hospitalet.

Fakta
Folketingets Sundhedsudvalg er inviteret af Danske Regioner
Se programmet for udvalgets besøg i Aalborg og Aarhus – vedhæftet i mailen

Flere oplysninger