Et af tidens hotteste emner er de mange borgere i den erhvervsdygtige alder, der er uden for arbejdsmarkedet. Det er et problem både for de berørte borgere og for samfundet, der på sigt kan komme til at mangle arbejdskraft. Men der er løsninger, hvis man vil. Det midlertidige udvalg vedrørende arbejdsstyrke, uddannelse og efteruddannelse har set på udfordringen.


Et af tidens hotteste emner er de mange borgere i den erhvervsdygtige alder, der er uden for arbejdsmarkedet. Det er et problem både for de berørte borgere og for samfundet, der på sigt kan komme til at mangle arbejdskraft. Men der er løsninger, hvis man vil. Det midlertidige udvalg vedrørende arbejdsstyrke, uddannelse og efteruddannelse har set på udfordringen.

Som led i Regions Midtjyllands indsats på dette område har regionens midlertidige udvalg vedrørende arbejdsstyrke, uddannelse og efteruddannelse haft kaldt en række samarbejdspartnere fra kommuner, faglige organisationer m.fl. til en fælles inspirationsdag, hvor en række fagfolk kom med bud på at få gjort flere borgere på offentlig forsørgelse aktive på arbejdsmarkedet. Overskriften for inspirationsdagen var ”På kanten af arbejdsmarkedet”.

Arbejdsliv er mere …
– Det er et meget varmt emne. Men der er mange spændende tiltag, der kan gøres eller i det mindste afprøves. Det blev klart for mig, da jeg hørte oplæggene. Vi skal nok være åbne overfor andre måder at se arbejdslivet på. Det kan godt være, at det ikke umiddelbart er et fuldtidsjob, der er muligt, for den ledige. Det kan være flexjob og andre tiltag. Der var spændende fortællinger om borgere, der gennem heldige forløb opnåede tro og mulighed for at fylde en stadig større plads på arbejdsmarkedet. Vi skal ikke overse den menneskelige succes, dette kan give den enkelte, siger Henrik Gottlieb Hansen (A), formand for Region Midtjyllands midlertidige udvalg vedrørende arbejdsstyrke, uddannelse og efteruddannelse.

Være katalysator
– Vi kan som region være katalysator for, at der sker mere. Gennem vores kontakter til bl.a. erhvervslivet kan der skabes netværk, hvor der fortælles om gode eksempler og erfaringer. Og gennem Regional Udvikling og Vækstforum kan der formidles hjælp til støtte til at få afprøvet nye ideer og få ny viden. Det er vigtigt for os som samfund og for hver enkelt borger, at vi gør noget. Temadagen viste, at vi sammen kan gøre noget, fastslår Henrik Gottlieb Hansen.
På temadagen, som udvalget vedrørende arbejdsstyrke, uddannelse og efteruddannelse afholdt i Kjellerup, havde fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen sat problemet ind i en overordnet samfundsmæssig ramme.
Andre vinkler på problemet med, at mange borgere står uden for arbejdsmarkedet, kom fra Thomas Bredgaard, lektor ved Aalborg Universitet, og forskningsleder Leif Kongsgaard, Væksthuset. De så på hvilke initiativer, der virker i de aktiveringsindsatser, som man har set herhjemme, og på hvad der virker i indsatsen for den enkelte borger.

Socialøkonomiske virksomheder
Claus Vinther Nielsen, professor og forskningsleder ved Center for Folkesundhed, så på rehabilitering. En repræsentant fra Erhvervsstyrelsen fortalte blandt andet om de muligheder, der er i de såkaldt socialøkonomiske virksomheder. Det blev efterfulgt af et oplæg fra en sådan virksomhed, der kan tage medarbejdere ind og løbende gøre dem mest muligt aktive. Et tilsvarende bud fra den praktiske virkelighed kom fra Ole Vagn Kristensen, gruppeformand ved 3F i Aarhus.
Ole Vagn Kristensen kunne fortælle om, hvordan der ved DNU-byggeriet i Aarhus opmærksomhed på at undgå social dumpning og på oprettelse af lære- og praktikpladser. Det har blandt andet givet mulighed for, at der åbnet op for at unge ”tunge” arbejdsløse gennem mentorordninger har fået mod på at komme ind i byggebranchen. Mentorordningerne har givet de arbejdsløse - nogle med psykiske handicap - tro på og forbilleder, så de i dag får en uddannelse som struktører (tdl. jord- og betonarbejdere).