Almindelig fødsel efter kejsersnit bør foregå under overvågning og med hurtig adgang til kejsersnit og børnelæge


Almindelig fødsel efter kejsersnit bør foregå under overvågning og med hurtig adgang til kejsersnit og børnelæge

Livmoderen brister hos 3 % af de kvinder, som vælger at føde almindeligt efter tidligere at have født ved kejsersnit. Til sammenligning brister livmoderen hos 0,8 % af de kvinder, der i stedet vælger planlagt kejsersnit. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Komplikationerne medfører, at barnet oftere er akut dårligt efter fødslen. Det skete efter 1,8 % af de almindelige fødsler og efter 0,5 % af de planlagte kejsersnit, men det skal pointeres at ingen af børnene i dette studie havde mén efter et år.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at det i de fleste tilfælde vil være forsvarligt og derfor også anbefalelsesværdigt at planlægge almindelig fødsel, hvis fødslen finder sted på et fødested, hvor man overvåger fosterets hjertelyd omhyggeligt, hvor man kan foretage kejsersnit med meget kort varsel, og hvor der er børnelæger med ekspertise i nyfødte børn (neonataloger).

I studiet indgik 1783 gravide, som tidligere havde født ved kejsersnit, og hvor der ikke var andre årsager til at fraråde almindelig fødsel. 65 % af de gravide valgte denne gang at forsøge almindelig fødsel, og det lykkedes i 67 % af disse tilfælde. Chancen for at lykkes med en almindelig fødsel og for at undgå bristning af livmoderen var større, hvis kvinden havde født almindeligt forud for sit kejsersnit.

Risikoen for akut kejsersnit var højest hos kvinder over 35 år, hos overvægtige og hos kvinder, som fødte et barn på mere end 4500 g. Det spillede også ind, om kvinden havde fået sit tidligere kejsersnit akut. I så fald var risikoen for et nyt akut kejsersnit dobbelt så stor sammenlignet med, hvis det tidligere kejsersnit havde været et planlagt kejsersnit. Desuden havde kvinder, som fik epidural blokade som smertestillende, fordoblet risiko for bristning af livmoderen.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Studsgaard A, Skorstengaard M, Glavind J, Hvidman L, Uldbjerg N. Trial of labor compared to repeat cesarean section in women with no other risk factors than a prior cesarean delivery. Acta Obstet Gynecol Scand 2013; DOI: 10.1111/aogs.12240

Yderligere information
  • Professor Niels Uldbjerg, tlf. 7845 3325 eller 2067 9420.