17-12-2013


Otte midtjyske landsbyer har gjort en særlig indsats for at overleve som helstøbte lokalsamfund. Nu er de indstillet til Region Midtjyllands landsbypris, der til foråret uddeles for sjette gang.

Man behøver ikke kede sig, hvis man bor i et af de otte landsbysamfund, som nu er indstillet til Region Midtjyllands Landsbypris 2014.

For der er altid et forsamlingshus, der skal renoveres, en friskole, der skal kæmpes for, en café, der skal drives, eller et nyt stisystem, der skal planlægges og etableres. Aktiviteter, der kræver mange timers indsats og troen på, at arbejdet bærer lønnen i sig selv.

Men den har de til gengæld også i Alken og Dover Sogn, i Gjern, Herrup, Isenvad, Ugelbølle og Ulbjerg-Lynderup samt i Voldum og Ølstrup.

Job til udsatte medborgere
I Alken-området vest for Skanderborg har de godt 1.300 indbyggere ved hjælp af frivilligt arbejde og mange genbrugsmaterialer åbnet en købmandsbutik. Her vil de ikke bare afprøve en ny form for netbaseret dagligvarehandel, men de vil også beskæftige udsatte og sårbare medborgere.
I Ølstrup har de kunnet tiltrække mange nye indbyggere, blandt andet fordi landbruget og den lokale betonvarefabrik har skabt arbejdspladser til dem. Der er også brugt kræfter på at forskønne byen med grønne mødesteder, som vedligeholdes af et korps af pensionister.

I Herrup samles børn og voksne om deres multibane, og næste skridt er at ombygge den nedlagte skole til kulturhus.
I Gjern og Isenvad samt i Ugelbølle, Ulbjerg-Lynderup og Voldum har indbyggerne satset på udenomsarealerne og etableret stisystemer, der for nogles vedkommende både har rekreative formål og fungerer som sikre skoleveje.

Udpeges i februar
Det er Regionsrådet, der på baggrund af anbefalinger fra et ekspertudvalg udpeger modtageren af næste års landsbypris. Det ventes at ske 27. februar, mens selve overrækkelsen af prisen og 150.000 kroner foregår i løbet af foråret 2014.

Kandidater til landsbyprisen 2014

  • Alken (234 indbyggere) og Dover Sogn (1099 indbyggere). Foreslået af Skanderborg Kommune
  • Gjern (1.449 indbyggere). Foreslået af LAG Silkeborg
  • Herrup (296 indbyggere). Foreslået af LAG Holstebro
  • Isenvad (600 indbyggere). Foreslået af LAG Ikast-Brande
  • Ugelbølle (1.290 indbyggere). Foreslået af LAG Djursland
  • Ulbjerg Lynderup (Ca. 1.100 indbyggere). Foreslået af LAG Viborg
  • Voldum (868 indbyggere). Foreslået af LAG Favrskov
  • Ølstrup (289 indbyggere). Foreslået af LAG Ringkøbing-Skjern


Se flere detaljer om kandidaterne r om kandidaterne
Se liste over ekspertudvalget - Landsbyprisen


Illustrationen er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få den i høj opløsning ved at klikke på den.


Flere oplysninger:

Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
karsten.baekgaard@ru.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer