Ledende overlæge ved Børneafdelingen på Regionshospitalet Randers, Bent Windelborg Nielsen, har som den første læge i Danmark gennemført det europæiske certificeringsprogram for ultralydsundersøgelse af hjertesyge børn.


 
Ledende overlæge, Bent Windelborg Nielsen / Foto: John Bräuner, Regionshospitalet Randers

Ledende overlæge ved Børneafdelingen på Regionshospitalet Randers, Bent Windelborg Nielsen, har som den første læge i Danmark gennemført det europæiske certificeringsprogram for ultralydsundersøgelse af hjertesyge børn.

Der er tale om en ganske unik certificering, da den stiller så høje faglige krav til børnehjertelægernes faglige ekspertise, at kun omkring halvdelen af kandidaterne hidtil har opnået certifikat.

Forklaringen på det store frafald er dels en skrap teoretisk eksamen og dels et særdeles krævende praktikforløb, hvor børnehjertelægen skal dokumentere 250 ultralydsscanninger inden for 12 måneder og foretage 10 undersøgelser under supervision af mindst tre erfarne børnehjertelæger, inden certifikatet er i hus.

Højt specialiseret område
For Bent Windelborg Nielsen har det været en meget lærerig proces at læse op til eksamen og sikre, at alle undersøgelserne er så komplette, at en udenforstående kan stille diagnosen på basis af de gemte billeder.

- Som hospitalsvæsnet udvikler sig, er det vigtigt, at man som specialist kan dokumentere sine færdigheder. Nu har jeg bevist, at jeg mestrer både teori og praksis på et højt specialiseret område, selv om jeg arbejder på en ”almindelig” børneafdeling. Helt lavpraktisk betyder det, at vi her på Regionshospitalet Randers ikke længere behøver at sende alle små nyfødte til Skejby, hvis der er mistanke om en hjertesygdom. I de fleste tilfælde vil vi kunne afklare, om spædbarnet har en hjertesygdom og så nøjes med at sende børn til yderligere undersøgelse eller behandling, hvis de faktisk fejler noget med hjertet, siger han.

Hjælp til syge nyfødte
Ifølge Bent Windelborg Nielsen kan ultralydsundersøgelser af børnehjerter give viden om kredsløbet og hjertets tilstand hos små børn, der på grund af infektion eller umodenhed er ustabile. Derfor kommer hjerteundersøgelser, som hverken er smertefulde eller belastende for barnet, nok til at indgå i udredningen af mange meget syge nyfødte i fremtiden.

Ny certificering i 2019
Bent Windelborg Nielsen har gennemført sin teoretiske eksamen i Athen i 2012 og den praktiske del ved Børneafdelingen på Hospitalsenheden Vest under supervision af børnehjertelæger fra Århus Universitetshospital. Den europæiske certificering er gyldig i fem år, hvorefter man skal op til en ny eksamen.

Tre børnehjertelæger fra Rigshospitalets børnehjertecenter er også på vej gennem programmet.

Flere informationer
  • Ledende overlæge, Bent Windelborg Nielsen, Børneafdelingen, Regionshospitalet Randers. Tlf. 78 42 08 01.