23-01-2014Det er alletiders, at regeringen nu sætter fokus på de vækstmuligheder, der ligger i turismeerhvervet. Men hvorfor er det kommende turismeeventyr i forbindelse med Aarhus som europæisk kulturhovedstad ikke nævnt med et ord i regeringens turismeplan, spørger regionsrådsformand Bent Hansen.

Regionerne spiller en vigtig rolle i den nationale vækstplan for turismen, som regeringen har udarbejdet. Og Region Midtjylland er mere end klar til at bidrage til at sætte Danmark på verdenskortet, så vi kan få del i den vækst og de arbejdspladser, turismen giver mulighed for.
”Det er en rigtig fin plan”, siger Bent Hansen, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland.
”Den sætter turisten i centrum, og det betyder, at vi skal tage hånd om hele værdikæden, som den opleves af turisten – eksempelvis transport, bespisning og overnatning samt oplevelser og shopping. Her er der brug for offentlige aktører som os, der sammen med erhvervet kan binde værdikædens led sammen til det produkt, vi vil tilbyde turisterne”, siger Bent Hansen.

Aarhus 2017
Ifølge vækstplanen ligger der særlige muligheder i krydsfeltet mellem kultur og turisme, og dem skal der satses på.
”Det er vi enige i, men vi er højst forundrede over, at planen ikke med et ord nævner, at Aarhus er udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det er dog en af de mest synlige og prestigefyldte europæiske kultur- og turismeprojekter i de kommende år. Sammen med kommunerne er vi allerede langt med at etablere lokale og regionale samarbejder mellem kultur- og turismeaktørerne. Erfaringerne derfra vil vi gerne stille til rådighed for det fremtidige arbejde for at udvikle det danske kulturturismeprodukt”, siger Bent Hansen med henvisning til en afsnit i vækstplanen, der går ud på at ”styrke produktudviklingen i kulturturismen i Danmark gennem øget samarbejde på lokalt, regionalt og nationalt plan og i tæt koordination med det nationale turismeforum”.

Internationale events
På flere andre områder har den midtjyske region erfaringer med at tiltrække det internationale rampelys. Eksempelvis var Herning og Horsens kommuner drivkraften i at tiltrække cykelløbet Giro d'Italia i 2012. Herning har også markeret sig med andre store sportsbegivenheder, senest EM i svømning på kortbane og EM i herrehåndbold (sidstnævnte sammen med Aarhus, Aalborg og København).
Derudover er Region Midtjylland undervejs med at etablere en eventpulje på 10 mio. kroner til at støtte nye spektakulære sportsbegivenheder og andre events.


Se regeringens Vækstplan for dansk turisme


Flere oplysninger:

Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010 / 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk

Erik Sejersen, afdelingsleder
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1700 / 2068 5588
erik.sejersen@ru.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne