Også i 2013 blev det en travl nytårsnat på de danske vagtcentraler. Dog inden for normalen, lyder meldingen.


Også i 2013 blev det en travl nytårsnat på de danske vagtcentraler. Dog inden for normalen, lyder meldingen.

Travlheden har kunnet mærkes i det danske akutberedskab.
 
I år har vagtcentralerne sendt i alt 986 ambulancer, akutlægebiler og akutbiler på vejene.

Her over middag lyder meldingen dog fra Region Hovedstadens vagtcentral, som har indsamlet data fra hele landet, at den samlede travlhed har ligget inden for normalen.

Næstmest travlhed i Region Midtjylland
Opgørelsen, som dækker nytårsaften og morgen fra kl. 18:00 til 06:00, viser, at danskerne har ringet til 112 i alt 1289 gange, hvor det har handlet om akut sygdom og tilskadekomst. Sidste år var tallet 1.392.

Region Hovedstaden, som er den mest befolkningsrige region, står for størstedelen af aktiviteten med i alt 542 opkald.

Næstmest aktivitet var der i Region Midtjylland med 227 opkald til 112. Mindst aktivitet har det været i Region Nordjylland med 103 opkald til 112, der har handlet om akut sygdom eller tilskadekomst.

Færre skader end sidste år
Samlet set har der nytårsaften 2013 været færre udrykninger med ambulancer, akutlægebiler og akutbiler sammenlignet med sidste år. I år har der således været i alt 986 kørsler mod 1.277 sidste år.

I Region Hovedstadens vagtcentral melder desuden man om i alt 73 skader på landsplan, der vurderes at være på grund af fyrværkeri. Dermed er der også her tale om et fald i forhold til sidste år, hvor der var 113 fyrværkeriskader. Heraf har der været 7 alvorlige øjenskader mod 8 sidste år.

Fakta:
  • Tal fra akutmodtagelserne om fyrværkeriskader kan desværre ikke opgøres på landsplan. Tallene opgøres forskelligt i regionernes AMK-Vagtcentraler, i nogle tilfælde slet ikke. Eventuelle tal udsendes derfor kun regionalt.
  • Det er AMK-Vagtcentralerne (AMK står for Akut Medicinsk Koordinering), der modtager alle sundhedsrelaterede opkald viderestillet fra politi eller brandvæsen.
  • På AMK-Vagtcentralerne sidder sundhedsfagligt personale, der modtager, vurderer og prioriterer de mange opkald.
  • Ved en del af opkaldene er der alene behov for råd og vejledning og ikke nødvendigvis en udrykningskørsel med ambulance.
  • På en nytårsaften er der typisk ca. fire gange flere sundhedsfaglige opkald til 112, sammenlignet med en gennemsnitlig dag.
  • Hovedparten af 112 opkaldene bliver typisk modtaget i tiden efter midnat.
Yderligere oplysninger: 
  • For lokale oplysninger i Region Midtjylland: AMK-vagtcentralens presselinje, tlf. 7022 3625