Hybridbehandling kan gennemføres som planlagt og med høj sikkerhed for patienterne.


Hybridbehandling kan gennemføres som planlagt og med høj sikkerhed for patienterne.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har netop offentliggjort de første resultater fra et studie af kombineret bypass- og ballonbehandling af patienter med forsnævrede blodkar i hjertet.

100 patienter med forsnævring af mere end en kranspulsåre er blevet behandlet med hybridbehandlingen. Dette nye behandlingstilbud kombinerer en såkaldt minibypassoperation (bypassoperation til hjertets forside uden anvendelse af hjertelungemaskine igennem det nederste del af brystbenet) med en ballonbehandling af forsnævringer andre steder i hjertet.

Behandlingen blev gennemført under samme indlæggelse indenfor få dage. 89 % af patienterne fik foretaget minibypassoperationen forinden ballonbehandlingen, men 11 % fik foretaget ballonbehandlingen først. Hybridbehandlingen kunne gennemføres som planlagt uden større komplikationer i 96 % af tilfældene.

Resultaterne efter en måneds opfølgning viste, at alle patienter var i live, men én havde fået et slagstilfælde på fjerde dage efter operationen, og to havde fået nye blodpropper i hjertet som følge af behandlingen.

Fem patienter måtte opereres på ny, idet ’omkørslen’ på kranspulsåren ikke fungerede optimalt. Fire af disse patienter havde ingen symptomer på iltmangel i hjertet, men blev alene fundet ved kontrastundersøgelsen af kranspulsårene forud for ballonbehandlingen. Reoperation pga. blødning var nødvendig hos seks patienter, og ni patienter fik blodtransfusion.

Forskerne konkluderer, at - vurderet efter en måned - kan hybridbehandlingen gennemføres som planlagt og med høj sikkerhed for patienterne. Forskerne afventer et års resultater for de samme 100 patienter og resultaterne af hybridbehandlingen af en anden gruppe patienter, hvor de to behandlinger er gennemført samtidigt.

Fakta

  • Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel:
    Modrau IS, Nielsen PH, Bøtker HE, Christiansen EH, et al. Feasibility and early safety of hybrid coronary revascularisation combining off-pump coronary surgery through J-hemisternotomy with percutaneous coronary intervention. EuroIntervention 2013 Oct. 10.

 

 

Flere informationer:

  • Afdelingslæge Ivy S. Modrau, tlf.: 7845 3064