07-03-2014På søndag er der verdenspremiere på fremtiden genbrugsplads, hvor intet går til spilde. Alt skal bruges igen, og det bliver muligt via en særlig webshop med kasserede værdier. Webshoppen er et af resultaterne af Region Midtjyllands grønne vækstprojekt Rethink Business, der hjælper kommuner og erhvervsliv i gang med den ressourcebevidste omstilling.

Fra på søndag kan borgere og virksomheder i Skanderborg Kommune aflevere deres gamle vaskemaskiner, computere, gulvbrædder, glas og bildæk i helt nye omgivelser. Og glæde sig over, at det meste får nyt liv igen.

Det gør det nemlig via en webshop, hvor virksomheder hurtigt kan finde netop de materialer, som de kan bruge som råstoffer i deres produktion.

Og nogle kan endda få hjælp til at sortere deres affald, således at de kan tage en del af det tilbage i deres egen produktion.
Det eneste, der helt sikkert ikke genbruges, er navnet – for Skanderborg Kommunes og Renosyds nye stolthed hedder hverken en affaldsplads eller genbrugsplads, men derimod en Værdipark.

Rethink Business
Region Midtjylland har støttet Skanderborg Kommunes webshop-projekt med en tredjedel af udgifterne til undersøgelser og etablering. Webshoppen skal være et udstillingsvindue og bliver afgørende for, at de værdifulde ressourcer, som ellers ville gå til spilde, kan få nyt liv.

Den er formentlig den første af sin art i verden og et af de synlige resultater af Region Midtjyllands arbejde med cirkulær økonomi.

I projektet Rethink Business samarbejder regionen med foreløbig fem kommuner og 32 private virksomheder om at skabe nye grønne vækstmuligheder i et offentligt-privat samspil.

Det skal forebygge de stigende mængder af affald i samfundet og spare på naturens ressourcer ved at gøre vejen fra råstof til færdigt produkt helt eller delvist reversibel.

Læs mere om projektet Rethink Business og om Værdiparkens åbning søndag, den 9. marts, hvor miljøminister Kirsten Brosbøl kaster den første spand brugte emballager ned i en container.

Se artikel om et andet Rethink Business-projekt fra Skive Kommune om genbrug af byggematerialer.
(Kilde: Building Supply)


Yderligere oplysninger:

Svend Erik Nissen, projektleder
Rethink Business 
Telefon: 9642 6548
info@rethinkbusiness.dk

Christian Fredsø, strategisk udvikler
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1305
christian.fredsoe@ru.rm.dk


FAKTA
om Rethink Business
Rethink Business er sat i gang af Vækstforum Midtjylland med Development Centre UMT i Herning som den udførende part. COWI og Vugge til Vugge Danmark skal vejlede de deltagende virksomheder i arbejdet med handlingsplaner.

Billedtekst: Den nye Værdicentralen bliver verdens første af sin art. Øverst ses pladsen, der forventes at få besøg af flere end 500 biler om dagen.
I midten medarbejderbygningen, der også rummer toiletter til pladsens brugere, og nederst endnu et glimt fra pladsen med de forsænkede containere.
Øverste foto: Fotojournalist Christian Brandt
De øvrige: Vivi Bachstein Nielsen, Renosyd
Billederne er til fri brug.