På Medicinsk Sengeafsnit 3 på Regionshospitalet Randers byder et stort billede af en sygeplejerske pårørende velkommen om aftenen.
På Medicinsk Sengeafsnit 3 på Regionshospitalet Randers byder et stort billede af en sygeplejerske pårørende velkommen om aftenen.

Hun står lige ved skranken med et stort, imødekommende smil. Måske er hun den eneste sygeplejerske, man umiddelbart kan få øje på, når man som pårørende ankommer til afdelingen om aftenen. Til gengæld byder sygeplejersken på planchen på en forklaring på, hvorfor der ikke sidder et levende menneske klar i skranken.

Hvis du ikke kan finde mig, kan jeg være i gang med:
At pleje en patient, at hjælpe en patient med at spise, at tale med en patient eller at give medicin, fortæller billederne på planchen.

- Vi vil meget gerne tage imod pårørende på afdelingen, siger afdelingssygeplejerske Jette Sejer Jakobsen. Men om aftenen, hvor vi er færre på arbejde, har vi brug for forståelse for, at vi primært er her for at pleje de syge.

- Vi er her selvfølgelig, men vi er i gang på stuerne, siger hun.

Inspirationen til planchen med den smilende sygeplejerske er opstået på en workshop i Region Midtjylland om at visualisere sine budskaber frem for at bruge ord. Internationale studier har vist, at man når langt bedre resultater ved visuel påvirkning. Et veldokumenteret eksempel er, at bare det at spise af en lille tallerken i stedet for en stor kan afhjælpe overvægt. Et andet er den lille flue i bunden af et toilet, som får mænd til at ramme kummen.

- Da jeg præsenterede personalet for ideen, var de ret skeptiske, fortæller Jette Sejer Jakobsen. Men vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra besøgende, der godt kan se, at det er vigtigere, at vi tager os af deres syge pårørende, end at vi er klar ved skranken, siger hun.

- Jeg har tidligere oplevet, at personale er blevet skældt ud, når pårørende ikke kunne finde en sygeplejerske ved skranken, siger afdelingssygeplejersken. Projektet her har heldigvis hjulpet også på den front.

Så den smilende sygeplejerske, som blev sat op som et forsøg, er sikkert kommet for at blive.

Yderligere oplysninger:
  • Afdelingssygeplejerske Jette Sejer Jakobsen, Medicinsk Sengeafsnit 3, Regionshospitalet Randers, tlf. 7842 2871