23-05-2014
Vejret holdt heldigvis ikke, hvad DMI havde lovet, da Ølstrup i går fik regionens landsbypris. Med alt det jeg har set i dag, er jeg slet ikke i tvivl om, at vi har valgt den rigtige landsby, sagde regionsrådets næstformand Bente Nielsen, ved overrækkelsen.

Det var nogle imponerede regionsrådsmedlemmer, der fredag deltog ved overrækkelsen af Region Midtjyllands Landsbypris 2014.
De blot 287 indbyggere har ved fælles hjælp ikke blot sikret deres landsby mod en stille død, men de har også lagt planer, der rækker frem mod 2020 og omfatter en markant udvidelse af den til en attraktiv tilflytterby med et hav af faciliteter.
Bente Nielsen, næstformand for Regionsrådet for Region Midtjylland, roste da også Ølstrupperne for deres vedholdenhed og handlekraft, da hun overrakte prisen til formanden for Ølstrup Sogneforening, Susanne Hermansen.
Det foregik ned til byens stolthed, Vanting Sø, hvor både vejrudsigten og en grå himmel hele tiden truede med regn, men ikke gjorde alvor af truslen.
”Med det I har vist os i dag, er jeg slet ikke i tvivl om, at vi har valgt den rigtige modtager af landsbyprisen. I er et eksempel til inspiration for andre, og jeg er ikke i tvivl om, at I nok skal få realiseret både jeres multihus og jeres byggeplaner rundt om søen her”, sagde Bente Nielsen.

Dukkehus som inspiration
Ud over et diplom medbragte Bente Nielsen et stort og farvestrålende dukkehus, ”der måske kan være til inspiration for arkitekterne, når de skal tegne jeres multihus. Eller også kan det være til glæde i jeres børnehave mariehønen”, sagde Bente Nielsen.
Også Ringkøbing-Skjerns borgmester Iver Enevoldsen holdt en tale, hvor han blandt andet påpegede, at regionens landsbypris tidligere er landet lige i nabolaget, nemlig i Spjald kun seks kilometer væk. Det var i 2010.
”Det er nok ikke helt tilfældigt – vores landsbyer her i kommunen har øjensynlig forstået, hvad der skal til af sammenhold og hårdt arbejde for at skabe udvikling", sagde han. 

Bustur til vindmøller 
Eftermiddagen i Ølstrup bød desuden på en busrundtur for de inviterede gæster til den nyetablerede vindmøllepark, der har haft stor betydning for Ølstrups udvikling, på en historisk vandring i sognegården, på Ølstrup-sangen og på en hindbærkage, der vejede over 100 kilo og kun med nød og næppe havde ladet sig løfte ind i festteltet.

Tidligere modtagere
Det er sjette gang, at Region Midtjylland uddeler landsbyprisen, der ledsages af 150.000 kroner.
Se beskrivelser af, hvordan prisen har lunet i de fem tidligere vinderlandsbyer.Billedtekst:
Næstformand for regionsrådet Bente Nielsen (tv) og formand for Ølstrup Sogneforening Susanne Hermansen. Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.


Flere oplysninger

Bente Nielsen, næstformand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 8682 2291 / 4019 8682 / 2925 9912
bente.nielsen@rr.rm.dk

Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
karsten.baekgaard@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på regionsrådets medlemmer.

FAKTA om
Den regionale indsats for landdistriktsudvikling tager udgangspunkt i Vækstforums erhvervsudviklingsindsats, hvor især områderne energi og miljø, fødevarer og turisme har en kobling til landdistrikterne.
Region Midtjylland sætter med uddeling af den årlige Landsbypris fokus på de landsbyer, som via et stort lokalt engagement formår at udvikle sig positivt og kan være til inspiration for andre.