Med ny teknologi på Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, kan dagens pollental nu tælles fra København via et fjernstyret mikroskop. Den tidsmæssige fordel bliver et kvalitetsløft for dagens pollental og pollenvarslingen fra Viborg - til glæde for jyske pollenallergikere.

Dagens pollental giver bedre hjælp end gårsdagens, når man som pollenallergiker skal forsøge at komme helskindet gennem pollensæsonen. Derfor er det godt nyt for pollenallergikere fra hele Jylland, at Astma-Allergi Danmark i disse dage i samarbejde med Klinisk Biokemisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg går over til at udsende dugfriske i stedet for daggamle pollental fra Viborg.

Et nyt mikroskop har gjort landvindingen mulig. Mikroskopet giver Astma-Allergi Danmarks pollentællere i København mulighed for at fjernbetjene mikroskopet med pollenprøven fra Viborg. Denne teknologi har ikke tidligere været anvendt i Danmark til dette formål.

Den lange, tidsrøvende transport af pollen fra Viborg til København er dermed gjort overflødig og kommer ubeskåret de jyske pollentals-abonnenter til gode, fordi både dagens pollental og pollenvarslingen for næste døgn bliver mere præcis og dermed mere brugbar.

Mikroskopet sparer ikke alene tid, men også penge. De 400.000 kroner, det har kostet, vil være betalt tilbage på fire år, fordi udgifterne til den daglige transport af pollenprøverne til København bortfalder.

Joint venture mellem hospitalet og kommunen

Astma-Allergi Danmark tæller pollen i luften fra to pollenfælder - den ene i Viborg, den anden i København. Pollenvarslet for det kommende døgn udarbejdes i samarbejde med DMI's meteorologer.

Pollenfælden i Viborg står på taget af Regionshospitalet Viborg og betjenes af hospitalets bioanalytikere. Viborg Kommune har i flere år været med til at finansiere hospitalets udgifter. Derfor var det også naturligt for lokalområdets to største sundhedsaktører at gå sammen om at købe det nye mikroskop, som er udviklet specifikt til formålet i samarbejde med Olympus Danmark.

Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen ser investeringen i det nye pollenudstyr som win-win-win:

- Vestdanske allergikere får en stærkt forbedret service. Vi sætter Viborg på landkortet. Oven i det hele er vores investering på 200.000 kroner tjent hjem på fire år.

Afdelingsbioanalytiker i Klinisk Biokemisk Afdeling Lisbeth Søttrup, som leder Regionshospitalet Viborgs ”pollenteam”, hæfter sig især ved, at kvaliteten af pollentallet fra Viborg nu er uafhængig af den lange transporttid til København.

- Pollentallet fra Viborg er nu lige så friskt som pollentallet fra København. Internetforbindelsen sikrer, at pollentallet fra Viborg kan udkomme stabilt hver dag, og vi kan udvide sæsonen efter behov, uden at det koster ekstra. I tilgift får vi mulighed for at måle på svampesporer - det har vi ikke kunnet tidligere, siger Lisbeth Søttrup.

Se dagens pollental og læs mere om høfeber og pollen på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside www.astma-allergi.dk.

Yderligere oplysninger:

 • Afdelingsbioanalytiker Lisbeth Søttrup, Regionshospitalet Viborg,
  tlf. 7844 3474 / mobil 2467 9293.
 • Hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen, Regionshospitalet Viborg,
  tlf. 7844 1002 / mobil 4031 3230.
 • Borgmester Søren Pape Poulsen, Viborg Kommune,
  tlf. 3085 8975, mail sni@viborg.dk.
 • Vicedirektør Anne Holm Hansen, Astma-Allergi Danmark,
  tlf. 2082 2576.

 

Foto: Det nye pollenmikroskop på Regionshospitalet Viborg kan fjernbetjenes af Astma-Allergi Danmarks pollentællere i København via en internetforbindelse.

På billedet introducerer Christian Clement, Olympus Danmark, udstyret for leder af Astma-Allergi Danmarks pollentælling Karen Rasmussen (til venstre) og afdelingsbioanalytiker Lisbeth Søttrup fra Regionshospitalet Viborg.