Dansk forskning fjerner bekymring om børns udvikling efter fertilitetsbehandling.


Dansk forskning fjerner bekymring om børns udvikling efter fertilitetsbehandling.

Der er ikke forskelle i intelligens og opmærksomhed hos 5-årige børn, uanset om de er undfanget naturligt, naturligt efter ufrivillig lang ventetid, eller efter fertilitetsbehandling. Det er konklusionen på et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, efter at forskerne har analyseret data fra 1782 mødre og deres 5-årige børn.

- I Danmark er knap 10 pct. af alle nyfødte undfanget efter en eller anden type fertilitetsbehandling. Det er derfor betryggende, at disse børn ikke udvikler sig anderledes end de naturligt undfangede, siger Bjørn Bay, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Ser også på mødres intelligens
Forskerne har set på, hvorledes 5-årige børn, som har deltaget i Bedre Sundhed for Mor og Barn, klarede sig i psykologiske test, og studiet tager højde for en lang række vigtige faktorer, der også kan påvirke barnets neuropsykologiske udvikling.

Det er den første undersøgelse i verden af de kognitive funktioner hos børn født efter fertilitetsbehandling, hvor forskerne har taget højde for eventuelle forskelle i intelligensniveau hos mødrene, hvilket er vigtigt, da intelligens i høj grad er arveligt.

Fertilitetsbehandling er en uvurderlig mulighed for at ufrivilligt barnløse par eller kvinder kan blive forældre. Siden det første reagensglas-barn blev undfanget i 1978, bliver disse behandlinger brugt i et stigende omfang med stor succes.

Fakta
  • Resultaterne er offentliggjort i artiklen: Fertility treatment and child intelligence, attention, and executive functions in 5-year-old singletons: a cohort study. Bay B, Mortensen E, Kesmodel U. BJOG. 2014 Jun 9.

Flere informationer

  • Bjørn Bay, kursusreservelæge, ph.d. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y, Aarhus Universitetshospital: 4075 4575