Landets første satellitpraksis med en praktiserende læge åbner til september i Brande.


Landets første satellitpraksis med en praktiserende læge åbner til september i Brande.

Brande har i over et halvt års tid været ramt af manglen på praktiserende læger. Der har manglet to faste praktiserende læger i byen. Region Midtjylland har to såkaldte ydernumre ledige, men ingen læger har ønsket at overtage disse og dermed gå ind og lukke hullet efter tidligere kolleger, der ikke længere ønsker at drive praksis.

Det er et stigende problem landet over, at der ikke er stor interesse for at overtage ledige lægepraksiser i mindre samfund. I Brande har regionen derfor haft ansat to læger som vikarer, men denne ordning mellem Praktiserende Lægers Organisation, de lokale læger og regionen udløber nu.
I stedet har regionen lavet en aftale, hvor en større lægepraksis med flere læger i Ikast til september åbner en praksis i Brande. Her vil der blive tilknyttet en fast læge. Tilknytningen til Ikast betyder, at lægen kan trække på hjælp og faglig support. Satellitpraksis’en betyder samtidig, at dets patienter også kan besøge lægerne i Ikast. En del borgere i Brande arbejder netop i Ikast-området og kan dermed eventuelt tage til læge i forbindelse med deres arbejdsdag.

Problemet med mangel på praktiserende læger til landets mindre byer og yderområder er kendt. Det stiller borgerne stadig dårligere, hvis de skal køre stadig længere for at komme til læge. Og det stiller også de nuværende praktiserende læger dårligt, at de ikke kan få solgt deres praksis den dag, de ønsker at stoppe.
Der er flere grunde til problemet med den manglende søgning. En er, at de yngre læger i forbindelse med deres uddannelse har stiftet familie i en større by og ikke ønsker at flytte. En anden er frygten for i en en-mands praksis at sidde alene uden det faglige fællesskab.

– Vi er glade for den løsning, som vi har stablet på benene, og som sikrer at borgerne i Brande fortsat kan have de nødvendige praktiserende læger i deres nærhed, siger Lasse Guldbrandsen, kontorchef ved Region Midtjylland.
Han tror, at løsningen med at etablere satelitpraksis’er vil blive mere udbredt, idet det både giver de praktiserende læger kollegiale muligheder og mulighed for at have en række fælles funktioner.