Når termometeret sniger sig op over 30 grader, sender det mange på stranden. Men et uheldigt mindretal må en tur på skadestuen i stedet.


Når termometeret sniger sig op over 30 grader, sender det mange på stranden. Men et uheldigt mindretal må en tur på skadestuen i stedet.

- Ved de her temperaturer ser vi en fordobling af antallet af patienter, der kommer ind med symptomer på dehydrering, og når varmen også er høj om natten, og vi får de her tropenætter med temperaturer over 20 grader, så slår det virkelig igennem fortæller ledende overlæge Tommy Andersson fra Akutafdelingen i Hospitalsenheden Vest og fortsætter:

- Flere grupper er mere udsatte end andre. Det drejer sig selvfølgelig om børn og ældre, men også dem der er på vanddrivende medicin eller udfører hårdt fysisk arbejde eller motion, siger han.

Tørst er naturligvis et af de første tegn på dehydrering. Herudover kan de typiske symptomer på dehydrering være mundtørhed, begrænset eller ingen vandladning, koncentreret mørk urin, sløvhed og, ved alvorlig dehydrering, bevidstløshed. Hos ældre kan væskeunderskud og dehydrering føre til forstoppelse, svimmelhed, konfusion og det kan føre til faldulykker.

- Det er utrolig vigtigt, at alle sørger for at få nok væske, som ikke er alkohol eller kaffe. Begge dele er vanddrivende. Man skal også huske at spise salt, fx chips, for at holde balancen mellem væske og salt i kroppen, fortæller Tommy Andersson.


Flere oplysnineger
  • Ledende overlæge Tommy Andersson, Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, tlf. 7843 2010 / tomander@rm.dk