Aarhus Universitetshospital kunne i sidste uge dokumentere, at det ikke er farligere at blive indlagt i vagtperioder end på hverdage. Tilsvarende data viser, at patienter roligt kan lade sig indlægge i Hospitalsenheden Vest i weekenden og aften/nat.

I sidste uge havde flere medier en historie om, at risikoen for at dø er over dobbelt så stor, hvis man bliver indlagt på hospitalet i weekender og ferier. Dette er ikke tilfældet i Hospitalsenheden Vest.

Sammenlignes patienter, som indlægges akut indenfor normal arbejdstid, med patienter, som indlægges akut udenfor normal arbejdstid, er der ingen forskel på dødeligheden.

Akutte patienters dødelighed
Tallene viser, at dødelighedsprocenten for hospitalets akutte patienter er 2,2 procent for de patienter, der ankommer indenfor normal arbejdstid, mens den er 2,0 procent for de patienter, der ankommer udenfor normal arbejdstid. Forskellen er så lille, at det formodentlig skyldes statistiske tilfældigheder, se nedenstående:

  • Indlagt hverdage kl. 07-16: 24.182 akutte indlagte patienter, dødelighed 2,2 %
  • Indlagt udenfor normal arbejdstid: 42.898 akutte indlagte patienter, dødelighed 2,0 %
  • Alle patienter: 67.080 akutte indlagte patienter, dødelighed 2,1 %

Datakilde: Region Midtjyllands Datawarehouse

Tabellen viser dødelighed under indlæggelse, eller dagen efter indlæggelse, blandt akut indlagte patienter i Hospitalsenheden Vest i perioden 1. januar 2013 til 31. juli 2014.

- Man kan roligt lade sig indlægge i weekenden. Vi har en fuldt udbygget fælles akutafdeling, hvor det døgnet rundt er en speciallægeopgave at modtage og hurtigt starte behandling af akutte patienter, og fra 1. november i år vil der ligeledes være en medicinsk specialelæge til stede døgnet rundt, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.

Yderligere oplysninger

  • Lægefaglig direktør Jens Friis Bak, tlf. 4093 7985
  • Kvalitets- og udviklingschef Birgitte Ostersen, tlf. 2222 8919

Læs også