Et samlet regionsråd blev mandag aften enige om Region Midtjyllands budget for 2015. Budgetaftalen er særdeles stram og levner ingen plads til uforudsete udgifter. Til gengæld bliver der også i 2015 investeret massivt i moderne hospitaler og fastholdt fokus på kvalitetsforbedringer.




Regionsrådets 41 medlemmer indgik mandag aften forlig om budgettet for 2015. Budgettets udgiftsramme er ca. 22,4 mia. kroner.

Den aftale som regionsrådet har indgået harmonerer med den økonomiaftale, som før ferien blev forhandlet med Regeringen: Nøgleordene er afdæmpet vækst, omprioriteringer, effektiviseringer og implementering af udrednings- og behandlingsretten, kræftplanerne samt udviklingen af det sammenhængende sundhedsvæsen.

- Der var naturligvis mange flere ønsker end penge. Alligevel er det lykkedes at samle alle rådets partier i en bred aftale. Det synes jeg er rigtig flot, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

- Jeg vil især gerne kvittere for, at alle partier med aftalen tager ansvar for de meget store krav, vi stiller til regionens ansatte. Vi beder også i år om forbedringer, der ikke kommer uden forandringer. For nogle medarbejdere er det en hård tid og alle fortjener rådets tak, siger Bent Hansen.

Nyt smertetilbud
Politisk er der prioriteret i alt yderligere 22,35 mio. kr. til ambulancer (7,7 mio. kr.), paramedicinere i udkantsområder (1,35 mio. kr.), behandling af patienter med grå stær (2 mio. kr.), urologiske lidelser (6 mio. kr.), Øre-, næse- halsområdet (1 mio. kr.), de mindste akuthospitaler (2 mio. kr.) og Familieambulatoriet (1,3 mio. kr. + 0,5 mio. kr. til tværgående rådgivning af sårbare familier).

Nyt i 2015 bliver også et smertetilbud til patienter med kroniske smerter, som ikke skyldes kræftsygdom. Tilbuddet placeres ved Regionshospitalet Silkeborg i samarbejde med Aarhus Universitetshospital. (Sparede udgifter til andre regioner + 1 mio.kr.)

Ingen uforudsete udgifter
Aftalen om budgettet for 2015 lægger afgørende vægt på, at de afsatte udgiftsrammer ikke overskrides – hverken i budget eller i regnskab.

Der er en stram økonomi i budget 2015 i Region Midtjylland, hvor især budgettet til tilskudsmedicin og sygehusmedicin er forbundet med usikkerhed. Dertil kommer, at der ikke er puljer til uforudsete udgifter eller udsigt til, at udgiftspresset letter i de kommende år.

Stor udfordring
Regionsrådet anerkender, at hospitalernes økonomi er kraftigt udfordret på grund af dels udgiftspresset til blandt andet sygehusmedicin, dels ekstraordinære store produktivitetskrav og dels udfordringer med implementering af udrednings- og behandlingsretten, kræftpakkerne og akutplanen.

Udfordringerne understreger behovet for at udvikle økonomistyringen i Region Midtjylland, og dermed sikre en stabil økonomisk udvikling og en sund prioritering i sundhedsvæsenet.

Psykiatri og Social og Regional Udvikling
Satspuljeaftalen for psykiatri sikrer psykiatrien i Region Midtjylland et løft på 51 mio. kr. i 2015. Aftalen skal være med til at sikre, at mennesker med psykiske lidelser har samme ret til hurtig diagnostik, udredning og behandling af høj kvalitet, som mennesker med fysiske sygdomme.

Regionsrådet vedtog i 2013 en strategi for regionens arbejde på og videreudvikling af det specialiserede socialområde. Regionsrådet følger også i 2015 arbejdet med realisering af den sociale strategi.

Budgetaftalen indeholder ingen realændringer vedrørende Regional Udvikling.

Ambitiøs investeringsplan
Region Midtjylland har en ambitiøs investeringsplan, der skal sikre effektiv drift, større patienttilfredshed og høj kvalitet i sundhedsvæsenet i Region Midtjylland. Med yderligere 53 mio. kroner i budget 2015 fastholdes investeringsplanen, og de samlede udgifter til partikelterapi på Aarhus Universitetshospitalet indarbejdes i planen. Partikelterapicentret giver en enestående mulighed for at forbedre og udvikle kræftbehandlingen i Danmark.

Ud over gennemførelse af de tre kvalitetsfondsprojekter i Skejby, Gødstrup og Viborg sikrer investeringsplanen en væsentlig modernisering og udbygning af regionshospitalerne i Randers, Horsens, Silkeborg samt etablering af et psykiatrisk afsnit i Gødstrup og psykiatrisk center i DNU.

Produktivitet
For de somatiske hospitaler og psykiatrien fastsættes et produktivitetskrav på 2,75 % i 2015.

For de somatiske hospitaler består produktivitetskrav af et aktivitetskrav på 2,4 % og et besparelseskrav på 0,35 %. For psykiatrien består produktivitetskravet af et aktivitetskrav på 2,5 % og et besparelseskrav på 0,25 %.

For Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenhed Midt er der i budget 2015 et yderligere produktivitetskrav på 60 mio. kr.

Produktivitetsundersøgelsen for 2012 viste, at produktiviteten for Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenhed Midt var lavere end sammenlignelige hospitaler. På den baggrund har de pågældende hospitaler fået et yderligere produktivitetskrav.

For administrationen fastsættes et produktivitetskrav på 2 % i 2015, der er gennemført ved en besparelse på 2 % af lønudgifterne på de administrative stabe.

Mere kvalitet i 2015
Foruden mål for kroner og ører, rummer Budget 2015 også kvalitetsmål og en række hensigtserklæringer. (Side 18 til 24 i budgetaftalen)

Bilag

Tidsplan

  • Budget 2015 andenbehandles og ventes endeligt vedtaget af regionsrådet onsdag den 24. september 2014.

Flere oplysninger