It-systemer skal bidrage til at bringe patientdata lige fra ambulancen til den elektroniske patientjournal og ind i hospitalets logistiske planlægning af opgaver og ressourcer.




It-systemer skal bidrage til at bringe patientdata lige fra ambulancen til den elektroniske patientjournal og ind i hospitalets logistiske planlægning af opgaver og ressourcer.

Tre store og vitale it-systemer på hospitalerne i Region Midtjylland integreres stadig mere med hinanden: Den elektroniske patientjournal, it-systemet til klinisk logistik og den præhospitale patientjournal i ambulancer, helikoptere, akutbiler og akutlægebiler.

Integration mellem systemer
Mens løsningerne var relativt nyudviklede, har personalet på hospitalet registreret patienters data i hvert system, altså dobbeltregistrering. Men nu er der gradvist implementeret integrationer og forbindelser mellem systemerne, så data bliver delt og personalet for alvor kan få gevinst af it-investeringerne i Region Midtjylland.

– Øget integration mellem de vitale sundheds-it-systemer er et vigtigt element, når vi i It planlægger kommende opdateringer af systemerne i samarbejde med leverandørerne. It-systemerne skal være med til at lette arbejdsgangene på hospitalerne og bl.a. spare personalet for spildtid på dobbeltregistrering, så it-systemerne i sidste ende bidrager til mere tid til regionens kerneopgaver. Det er altid i vort fokus, når vi forbereder og udvikler nye versioner af de store sundheds-it-systemer, siger Annette Kvist, it-produktchef i Region Midtjylland.

Pilotprojekter kører før fuld udbredelse
Den elektroniske patientjournal i Region Midtjylland blev færdigimplementeret i juni 2013 og kører i dag på de fem store hospitalsenheder i Holstebro-Herning, Aarhus, Viborg-Silkeborg, Randers og Horsens. It-løsningen til klinisk logistik med de interaktive storskærme på hospitalerne er halvvejs under implementering, og den præhospitale patientjournal er i forberedelsesfasen og forventes udrullet i regionen medio 2015.
Med den seneste opdatering af Klinisk Logistik-systemet blev der åbnet op for nye integrationer mellem de tre systemer.

I løbet af efteråret kører pilotprojekter på akutafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenhed Midt, som skal afprøve integrationerne i virkeligheden, inden de udbredes til alle hospitalerne i regionen.
En integration består ofte af en knap, som fører brugeren direkte fra det ene system til relevante data fra det andet, eller det kan være en integreret visning af data fra et system i et andet system.