Hospitalsenheden Vest har afholdt en skitsekonkurrence om udsmykning af foyeren, og denne konkurrence, der havde tre inviterede deltagere, har netop fundet sin vinder.




Hospitalsenheden Vest har afholdt en skitsekonkurrence om udsmykning af foyeren, og denne konkurrence, der havde tre inviterede deltagere, har netop fundet sin vinder
.

For de mange patienter, som ankommer til DNV-Gødstrup, vil den ca. 240 meter lange foyer være blandt de første indtryk af det nye hospital.

Maleren og grafikeren, Erik A. Frandsens, vindende bud, byder patienter, pårørende og medarbejdere på lysende søjler, LED-lameller i vægpaneler, mirror-polished stål med indgraveringer og fiberbeton med guldrelieffer. Der forestår nu en spændende proces, hvor Erik A. Frandsens forslag til udsmykning skal forenes med arkitekternes tanker og valg af materialer i foyeren

Foyeren er hospitalets hjerte og strækker sig igennem hele bygnings kroppen og ubetinget er det område i hospitalet med mest trafik og ophold af mennesker. Den er et langstrakt rum, der går på tværs af hele hospitalet og kommer til at rumme blandede funktioner som reception, opholdszoner, kantine, patientcafé og refleksionsrum.

Samtidig er det fra foyeren, at hospitalet åbner sig mod en række funktioner og de enkelte afdelinger. Når formen på de psykiatriske funktioner kendes, skal udsmykningen af foyeren fortsætte også i denne del af bygningen. Dermed bliver den samlede længde på foyeren på over 300 meter.

Som en del af forarbejdet til vinderbuddet har Erik A. Frandsen arbejdet med store modeller af foyeren, hvilket gav et ganske særligt perspektiv på opgaven.

- Det var simpelthen nødvendigt, for det er svært at gøre sig begreb om, hvor lang den her gang egentlig er. Selvom der er over 3,5 meter til loftet, så presser perspektivet på den visuelle oplevelse af det, og det kan virke som om, at man bliver klemt nede i den anden ende af gangen – at der ikke så højt til loftet. Det er en af de ting, jeg har forsøgt at ophæve, fortæller Erik A. Frandsen.

Forberedelserne gjorde også Erik A. Frandsen opmærksom på en anden udfordring skabt af rummets dimensioner. Når et rum bliver så langt, som foyeren i Gødstrup, så er det svært at orientere om, hvad der egentlig er centrum, og hvornår det område, man er i, slutter og et andet begynder.

- Udsmykningen deler foyeren op i flere områder, som ikke er rangordnede, men forskelligartede. Man kan se det som fem forskellige rum, der blot ikke har nogen vægge, der adskiller dem. På den måde medvirker udsmykningen til, at man kan bedre kan forholde sig til det store rum, og hvor man er i det, forklarer Erik A. Frandsen.

Del af en større satsning
Kunsten på hospitalet er af stor betydning for den helende proces. Forudsætningen er, at den anvendes rigtigt, fortæller faglitteraturen på området. Det er derfor altafgørende, at man arbejder bevidst med, hvilken kunst man integrerer i hospitalet.

I samarbejde med Statens Kunstfond har hospitalsledelsen i Hospitalsenheden Vest engageret en ekstern konsulent, der sammen med et nedsat kunstråd har udformet en kunststrategi for DNV-Gødstrup.

Dertil kommer en etableret kunstfølgegruppe bestående af bl.a. direktørerne fra området kunstmuseer. Disse aktører vejleder og rådgiver i et frugtbart fællesskab hospitalsledelsen i forbindelse med anskaffelse og brug af kunst i DNV-Gødstrup.

- Kunsten har helt unikke evner i hospitalssammenhæng, hvor mennesker samles omkring de fundamentale vilkår: Livet, fødsel, sygdom og død. I disse situationer er alle mennesker lige og underlagt fælles vilkår. Her kan kunsten medvirke til at

bringe noget humanistisk ind i de kliniske rammer, forklarer Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest.

- Vi er villige til at yde en særlig indsats for at ramme rigtigt og få skabt en linje, der har værdi for patienter, pårørende og medarbejderne. Det er af afgørende betydning i kunstudsmykningen, at vi tager udgangspunkt i visionen om patientens hospital.

Kunsten skal bidrage til rammer, der er rare at opholde sig i. Det er derfor vigtigt, at kunstudsmykningen er skabt til den givne, fysiske sammenhæng og menneskelige kontekst, siger Ida Götke.

Og netop den menneskelige kontekst er helt central i det skitseprojekt, som Erik A. Frandsen har lagt frem.

- Den situation, som man skal opleve denne udsmykning i, er enormt vigtig. Det er ikke gallerikunst, som er lavet til en spankulere langsom igennem med et glas champagne i hånden. Det er et rum, som man bevæger sig igennem som patient, pårørende eller medarbejder.

- Jeg arbejder med meget stærke indtryk, fordi jeg mener, at de medvirker til, at det er til at holde ud at være der dag efter dag. Vi forsøger at lave det hele intimt og nærværende. Der er en del hjemlige referencer, og vi bruger de elementer fra beskuerens nærmiljø til at bryde det kliniske op, fortæller Erik A. Frandsen.

Kontakt
  • Erik A. Frandsen, Maler og grafiker, vinder af skitseprojekt til kunstnerisk udsmykning af foyeren i DNV-Gødstrup, contact@erikafrandsen.dk
  • Ida Götke, Sygeplejefaglig direktør, Hospitalsenheden Vest, tlf. 7843 8520
Fakta