03.08.2016

Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital har fået 20 børn til kontrol, efter at børnene har fået D-vitamindråber med alt for høj koncentration. Nogle af børnene indlægges, men de fleste følges blot på Børneafdelingen, til deres blodprøver igen er normale.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen udsendte i forrige uge en advarsel mod vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, der har vist sig at have et indhold af D-vitamin, som er 75 gange for højt.

Børn, som har fået vitamin D3-dråber fra Inno Pharma i mere end nogle få dage, skal undersøges hos egen læge, og har barnet forhøjede blodprøver, skal barnet indlægges eller følges på en børneafdeling, indtil blodprøverne igen er normale. Børn som har fået andre

- Hvis et barn har fået vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, er det vigtigste, at man omgående stopper med at give barnet D-vitamin, og at man kontakter barnets læge, siger ledende overlæge på Børneafdelingen Rune Weis Næraa.

På Aarhus Universitetshospital bliver foreløbig 20 børn fulgt på Børneafdelingen, fordi deres blodprøver har vist et forhøjet indhold af kalk og D-vitamin i blodet.

- Børn med meget forhøjede blodprøver indlægger vi til observation, og vi behandler ved symptomer. Men de fleste af børnene har kun milde eller usikre symptomer, og i de tilfælde kan familien nøjes med at komme til kontrol med barnet, indtil blodprøverne igen er normale, siger overlæge Hanne Vebert Olesen.

Forgiftning med D3-vitamin kan betyde, at barnet er pylret, gylper meget eller kaster op, er utilpas, græder, er sløvt, tisser meget, enten har forstoppelse eller diarre, ikke tager på. I svære tilfælde kan barnet bl.a. få kramper og nyrepåvirkning.

- Blodprøverne viser, at der ikke er tvivl om, at børnene har fået for meget D-vitamin, men foreløbig har vi kun set børn med symptomer, som vi vurderer til at være forbigående, og vi forventer ikke, at de får varige mén af forgiftningen, siger Rune Weis Næraa.

Sundhedsstyrelsen understreger, at det kun er vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, der udgør en risiko, og Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at man giver børn mellem to uger og to år en daglig dosis D-vitamin.

Vitamin D3-dråber fra Inno Pharma har også været markedsført til gravide, og voksne som har taget vitamin D3-dråberne i en uge eller længere skal stoppe med at tage D-vitamin og kontakte egen læge for at få taget en blodprøve. Aarhus Universitetshospital har endnu ikke fået henvist voksne med forgiftning efter at have taget vitamin D3-dråber fra Inno Pharma.

 

 

Flere opkysninger

  • Ledende overlæge Rune Weis Næraa, tlf. 7845 1400
  • Overlæge Hanne Vebert Olesen, tlf. 7845 1442