08.08.2016

Flere lastbilchauffører er gode til at tippe hinanden om sikkerhed, men de vigtige informationer når ikke nødvendigvis de kollegaer, som er nye i faget, viser et forskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Hospitalsenheden Vest.

Et forskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning har undersøgt, hvordan ledelse og medarbejdere i et stort dansk transportfirma opfatter risiko og sikkerhed. Forskerne var med lastbilchaufførerne på arbejde og interviewede dem og deres ledere.

Forskningsprojektet peger på, at selvom både lastbilchaufførerne og deres ledere opfatter dem som vanskelige at lede, fordi de arbejder så individuelt, så er chaufførerne ikke sig selv nok. Der foregår megen uformel informationsudveksling om arbejdet mellem kollegaerne, når de ringer til hinanden. De fortæller hinanden om trafikken på ruten eller giver tips om sikkerheden. Udfordringen er, at disse sikkerhedsoplysninger ikke nødvendigvis når de uerfarne chauffører, hvis netværk ikke er så stort.

Forskerne fulgte 10 lastbilchauffører fra et stort transportfirma med to firmaadresser (i Jylland og på Sjælland) i 14 dage og observerede deres arbejde og 19 medarbejdere og ledere på begge adresser blev interviewet til undersøgelsen.
Projektet blev støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden og gennemført af forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.


Flere oplysninger

  • Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning. Universitetsklinik - Hospitalsenheden Vest, Regine Grytnes, Antropolog, ph.d., forsker, reggry@rm.dk / tlf. 7843 3500