08.08.2016

Kombinationsbehandling af mindre bypassoperation og ballonbehandling kan være et godt behandlingstilbud til nogle patienter med hjertesygdom

Patienter med forsnævrede kranspulsårer kan behandles med bypassoperation eller med en noget mere skånsom ballonbehandling. Til patienter med flere forsnævrede kranspulsårer foretrækkes ofte bypassoperationen, hvor hjertekirurger indsætter ’omkørsler’ omkring alle forsnævringerne. Patienterne tilrådes dette indgreb pga. dets lange holdbarhed, der medfører, at patienterne har en bedre overlevelse og mindre risiko for fremtidig blodprop i hjertet.

Hjertelæger på Aarhus Universitetshospital er begyndt at tilbyde egnede patienter en kombinationsbehandling (hybrid koronar revaskularisering) bestående af en enkelt omkørsel på en kranspulsåre på hjertets forvæg og ballon- og stentbehandling af de øvrige forsnævrede kranspulsårer. Operationen foretages igennem et mindre snit uden anvendelse af hjertelungemaskine.

Den nye behandlingsmetode viser lovende resultater i et nyt studie fra Aarhus Universitet og afdelingerne for hjertekirurgi og hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

- Da vi undersøgte patienterne et år efter behandlingen, fandt vi, at stort set alle omkørsler var velfungerende, og 90 % af de ballon-behandlede forsnævringer var uden ny forsnævring, siger overlæge Ivy S. Modrau.

Desuden viser studiet, at den nye behandling er ledsaget af lav dødelighed og lav risiko for blodpropper i hjertet og hjernen i det første år efter operationen.


De nye resultater med et års opfølgning er offentliggjort i artiklen:

Modrau IS, Holm NR, Mæng M, et al. One-year clinical and angiographic results of hybrid coronary revascularization. J Thorac Cardiovasc Surg 2015;150:1181-6.

De første resultater blev offentliggjort i artiklen:
Modrau IS, Nielsen PH, Bøtker HE, et al. Feasibility and early safety of hybrid coronary revascularisation combining off-pump coronary surgery through J-hemisternotomy with percutaneous coronary intervention. EuroIntervention 2015 Feb;10

Yderligere information: Overlæge Ivy S. Modrau, ivy.modrau@skejby.rm.dk