22.08.2016

Personer, der arbejder med psykisk syge og i Kriminalforsorgen har en særlig høj risiko
for at opleve vold og trusler, når de går på arbejde. Et nyt forskningsprojekt ved bl.a.
Arbejdsmedicinsk Klinik i Hospitalsenheden Vest vil udvikle redskaber til at forebygge
volden.

Det er kendt viden, at det kan få alvorlige konsekvenser for ansatte i service- og omsorgsbrancherne at møde vold og trusler. Nogle af dem udvikler symptomer på angst, depression og postraumatisk stresssyndrom, lyder det fra projektleder Lars Peter Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

Han er med i et nyt forskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, der vil udvikle konkrete redskaber til at forebygge vold og trusler på arbejdet.

Integreret voldsforebyggelse

- Vi mener, at der er brug for at udvikle konkrete redskaber til forebyggelse af vold og trusler. Og disse redskaber skal fokusere på hele arbejdspladsen, ikke kun på medarbejdernes adfærd eller den overordnede ledelseskultur. Vi kalder det integreret voldsforebyggelse, fordi vi er nødt til at forebygge på flere niveauer på arbejdspladserne, siger Lars Peter Andersen.

Forskerne vil afprøve et forebyggelsesprogram i et videnskabeligt design på 16 udvalgte arbejdspladser. Her kommer forskerne helt ind i maskinrummet på den enkelte
arbejdsplads og udvikler i samarbejde med ledelse og medarbejdere konkrete redskaber til, hvordan de bedre kan forebygge vold og trusler. Disse redskaber vil senere komme andre virksomheder til gode, så mange flere kan få et evidensbaseret grundlag for voldsforebyggelse.

Fakta

  • 16 arbejdspladser og ca. 400 medarbejdere fra psykiatrien og Kriminalforsorgen vil indgå i forskningsprojektet fra 2017-2020.

  • Projektet udføres af Aarhus Universitet og Region Midtjylland i samarbejde med Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

  • Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter projektet.

  • Læs mere om projektet

Flere oplysninger