29.12.2016

Med stor sorg har vi modtaget beskeden om at tidligere ledende overlæge Dr. Med. Steen Elkjær Husted, Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, er afgået ved døden. Efter længere tids sygdom sov Steen stille ind natten til onsdag mellem jul og nytår i en alder af 66 år.

Steen Elkjær Husted opsagde per 1. september i år stillingen som ledende overlæge i Hospitalsenheden Vest for at gå på pension 1. januar 2017 efter at have ydet et markant bidrag til patientbehandling, sundhedsvidenskab og udvikling af nye behandlingsmetoder. 

Med et æressymposium på Århus Universitet 12. januar 2017 har mange ønsket at sige tak til Steen Elkjær Husted for en stor forskningsindsats. Primært opbygget gennem en årelang interesse for dannelse og forebyggelse af blodpropper.

Steen Elkjær Husted var en af pionererne bag behandlingen med den såkaldte ”hjertemagnyl” og har også medvirket til udvikling af brugen af andre lægemidler til hæmning af koagulationsprocesserne og blodpladernes trombogene egenskaber.

Steen Elkjær Husted har været vicepræsident for ”Working Group on Thrombosis” i Europa og ville være blevet præsident for selskabet i 2016, hvis ikke sygdom var kommet i vejen. I 2015 opnåede han som en af de 3 mest citerede danske forskere at komme på den globale "highly cited"-liste på baggrund af en enorm forskningsproduktion.

Denne internationale anerkendelse var resultatet af et fagligt og forskningsmæssigt engagement, der har groet, siden Steen Elkjær Husted allerede som medicinsk student begyndte at interessere sig for koagulationsstudier ved Farmakologisk Institut i 1974. 

I 1993 var Steen Elkjær Husted med til at stifte Dansk Selskab for Trombose og Hæmostase (DSTH), og han var i en årrække formand for selskabet. Et tæt samarbejde mellem Dansk Cardiologisk Selskab og DSTH har været med til at sikre optimal håndtering af patienter med blodpropsygdom i Danmark med udvikling af nye behandlingsmuligheder og behandlingsvejledninger.

Om nogen forstod Steen Elkjær Husted værdien af at bygge et stærkt fagligt netværk nationalt såvel som internationalt, og de faglige og menneskelige egenskaber for samarbejde og tværfaglighed har vi i Hospitalsenheden Vest nydt godt af, siden han i 2011 tiltrådte som ledende overlæge på Medicinsk Afdeling i Hospitalsenheden Vest. Med Steen Elkjær Husted på holdet har afdelingen gennemgået en positiv udvikling af kvalitet, uddannelse, forskning og økonomi.

Han kom fra en stilling som ledende overlæge på Medicinsk-kardiologisk Afdeling ved Århus Sygehus, og med i bagagen havde han mange års ledelsesmæssig erfaring, flere faglige formandsposter og en lang aktiv forskningskarriere. Desuden har Steen Elkjær Husted gennem mange år fungeret som klinisk lektor ved Institut for Klinisk Farmakologi, Århus Universitet. 

I den kardiologiske sektion på Medicinsk Afdeling i Hospitalsenheden Vest etablerede Steen Elkjær Husted en tromboseklinik i lighed med en tilsvarende klinik, som han startede på afdelingen i Århus. Og fra 1. Januar 2017 er kardiologien nu blevet sin egen afdeling for Hjertesygdomme i Hospitalsenheden Vest. En faglig specialisering, der er groet og modnet med Steen Elkjær Husteds indsats. I det hele taget har Steen Elkjær Husted stået for en positiv udvikling af Medicinsk Afdeling. 


Vi skylder Steen Elkjær Husted en stor og varm tak for hans indsats for de medicinske patienter i alle medicinske specialer i Hospitalsenheden Vest og i Vestklyngen, hans interesse og indsats for medarbejderne, for samarbejdet med kollegerne og for den faglige kvalitet. Frem for alt husker vi Steen som et flittigt, engageret og varmt menneske og en kollega, der med sit stille og velovervejede væsen altid var parat til at lytte på argumentet i enhver samtale.

I denne stund går tankerne til familien; hustruen Elin og sønnerne Thomas og Kristian.

Æret været hans minde.

 

Poul Michaelsen, Jens Friis Bak og Ida Götke.

Hospitalsledelsen, Hospitalsenheden Vest

Bisættelsen finder sted 5. januar 2017 kl. 13.00 i Risskov Kirke, Aarhus.