21.12.2016

Regionsrådet har i dag vedtaget en nødplan, der skal sikre behandlingen af de psykiatriske patienter i Holstebro efter 1. februar, hvor der ikke længere er psykiatriske speciallæger ansat i Regionspsykiatrien Vest, Holstebro.

Adskillige initiativer for at rekruttere speciallæger til Regionspsykiatrien Vest har ikke givet noget resultat, og derfor har Region Midtjylland udarbejdet en nødplan for også fremover at sikre den nødvendige kontinuitet i behandlingen af de indlagte patienter.

Efter vedtagelsen i regionsrådet i dag fortsætter arbejdet med nødplanen. Ønsket er at flytte sengepladserne fra sengeafsnittet i Holstebro inden udgangen af januar.

Nødplanen består af tre elementer, som skal erstatte de 17 nuværende sengepladser og 6 lavintensive sengepladser i Regionspsykiatrien Vest i Holstebro. Som udgangspunkt ser fordelingen af senge i nødplanen sådan ud:

  • Der oprettes 6 regionale akutdøgnpladser i Holstebro
  • 6 sengepladser flyttes fra Holstebro til Herning. De skal benyttes til patienter fra Herning og Ringkøbing-Skjern Kommuner
  • 11 sengepladser flyttes til Viborg. De skal benyttes til patienter fra Holstebro, Struer og Lemvig Kommuner

- Det har været væsentligt for regionsrådet at bevare flest mulige senge i Herning. På den måde vil psykiatrien i den vestlige del af regionen stå stærkt og samlet, når hospitalet i Gødstrup står klar til brug. Derfor foretages der nu en yderligere udredning af behovet for at flytte senge til Viborg, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Det er samtidig en del af rådets beslutning, at det bliver det nuværende antal senge i Holstebro, som til sin tid samles i Gødstrup.

- Løsningen med at hente hjælp i Viborg er en midlertidig livline, siger regionsrådsformanden.

I sidste uge mødtes regionsrådsformanden med Holstebros borgmester H. C. Østerby for at drøfte situationen i Holstebro.

- Jeg har haft en god dialog med H.C. Østerby, og vi fortsætter med at se på, hvilke muligheder vi har for også fremover at sikre en god behandling af de psykiatriske patienter i Holstebro og omegn. Der er rigtigt gode erfaringer at trække på fra Psykiatriens Hus i Silkeborg, så jeg er optimistisk i forhold til at finde en løsning, siger Bent Hansen.

I går, 20. december, mødtes embedsmænd fra Region Midtjylland og Holstebro Kommune for at begynde arbejdet med at beskrive, hvordan rammerne for et samarbejde om akutdøgnpladserne i Holstebro kan se ud.

Nødplanen har været i høring hos medarbejderne, som har beklaget situationen og bl.a. fremhævet behovet for ikke at miste sengepladser. Høringssvar fra medarbejderne kan ses på regionens hjemmeside, rm.dk, sammen med øvrigt materiale til rådets behandling af punktet, som har nummer 20.


Flere oplysninger