30.06.16

Danske og britiske forskere afslører, hvorfor sydasiater har større risiko for hjertesygdom og død på grund af åreforkalkning.

Sydasiatere udgør ¼ af verdens befolkning og kommer fra lande som Indien, Bangladesh og Pakistan. Man ved, at sydasiatere har en større risiko for tidlig udvikling af hjerte-kar-sygdomme med dødelig udgang end europæere.

Forskere ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har i samarbejde med kolleger fra Centre for Advanced Cardiovascular Imaging i London sammenlignet typen og udbredningen af åreforkalkning i hjertet ved hjælp af hjerte-CT hos 420 europæere og 543 sydasiatere med brystsmerter for at finde årsagen til den øgede risiko for hjertesygdom hos sydasiatere.

Studiet viser, at mens udbredningen af åreforkalkningen er ens, så er typen af åreforkalkning hos sydasiatere anderledes end hos europæere, fordi de har mere fedtaflejring og mindre kalk i åreforkalkningen. Fedtaflejringerne er mere farlige end forkalkningen, fordi aflejringerne kan briste og give anledning til en blodprop med dødelig udgang.

- Studiets resultater giver mulighed for at afsløre farlig åreforkalkning, som forekommer hyppigere hos sydasiatere end hos europæere, og det sætter os i stand til at behandle de mest truede patienter tidligere. Dermed kan vi forbedre forebyggelsen af blodpropper i hjertet, siger Peter Ryom Villadsen, som er læge på Regionshospitalet Horsens og forsker ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Resultaterne er offentliggjort i artiklen:

Coronary atherosclerotic plaque burden and composition by CT angiography in Caucasian and South Asian patients with stable chest pain.Villadsen PR, Petersen SE, Dey D, Zou L, Patel S, Naderi H, Gruszczynska K, Baron J, Davies LC, Wraff A, Bøtker HE, Pugliese F. Eur Heart J Cardiovasc Imaging. 2016 May 25.