15.06.2016

Er det rigtigt, at det kan være farligt at drikke kaffe med mælk inden en operation? Det er blevet undersøgt i et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital.

De almindelige retningslinjer for faste, som følges på Aarhus Universitetshospital - og mange andre steder i verden - foreskriver, at man ikke må drikke mælk i timerne før en operation. Mere præcist må man ikke indtage fødevarer – herunder mælk – i de sidste seks timer før en operation. Til gengæld må man godt drikke klare væsker – f.eks. sort kaffe – indtil to timer før operationen.

Men hvad nu, hvis man drikker kaffe med mælk? Det må man ifølge retningslinjerne heller ikke drikke i de sidste seks timer før en operation. Men kan det virkelig passe? Det satte sygeplejerske Birgit Larsen fra Aarhus Universitetshospital sig for at undersøge.

I et forskningsprojekt har hun set på, om der er forskel i mavens indhold efter at have drukket sort kaffe og kaffe med mælk. Indholdet i mavesækken blev målt med en MR-skanner.

- Resultaterne viste, at der var ingen eller kun en ubetydelig forøgelse af mavens indhold, selv om halvdelen af koppen med kaffe bestod af mælk, fortæller Birgit Larsen

Når man skal bedøves til en operation, er det vigtigt, at der er så lidt som muligt tilbage i mavesækken for at forbygge, at man kaster op og derved risikerer at få maveindhold i lungerne. Derfor skal man faste. Mælk anses som fast føde i de fasteregler, der følges de fleste steder i verden. Derfor bliver operationer mange steder aflyst, alene fordi der har været mælk i den kaffe, som det ellers er tilladt at drikke to timer inden operationen.

- Unødige aflysninger skal undgås. Først og fremmest på grund af de gener en aflysning kan give patienterne, men også fordi aflysninger ofte medfører spildtid og dermed øger afdelingens omkostninger, mener Birgit Larsen.

Hun tilføjer, at resultaterne bidrager med et videnskabeligt grundlag til ændring af de internationalt anbefalede fasteregler - så kaffe og the med mælk ikke længere vil betyde aflysning.

Resultaterne er offentliggjort i artiklen:

Black or white coffee before anaesthesia? Gastric volume measured by MRI; a randomized crossover trial. Larsen B, Larsen LPS, Sivesgaard K, Juul S. Eur J Anaesthesiol 2016; 33: 457-62.

Flere oplysninger

  • Birgit Larsen, anæstesisygeplejerske, Dagkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, birgilse@rm.dk