23.06.2016

Et forskningsprojekt på Regionshospitalet Randers vil undersøge, hvordan moderens livsstil påvirker barnets sundhed. Særligt brugen af naturmedicin kommer under lup, og nu kan gravide kvinder i Randersområdet hjælpe forskningen på vej.

Hvordan påvirker baldrian, perikum og ingefær et foster, og kan gravide kvinders brug af kosmetik spores i moderkagen?
Det er blot nogle af de spørgsmål, 225 gravide kvinder i Randersområdet de kommende to år kan hjælpe med at svare på i forbindelse med et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Randers.

Projektet ledes af Pinar Bor, forskningsansvarlig overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling og Sissel Kramer Aagaard, forskningsårs-studerende på Regionshospitalet. Om projektet "Mors livsstil – barnets sundhed", fremhæver Sissel Kramer Aagaard, at der især er fokus på kvindernes brug af naturmedicin:

- Naturmedicin anses stort set pr. definition for at være sikker, fordi den kommer fra naturen. Men ligesom når det gælder almindelige lægemidler, er det også muligt, at naturmedicin kan give bivirkninger og måske påvirke negativt i sammenhæng med anden medicin. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvor mange gravide, der tager naturlægemidler, og hvordan det påvirker barnets udvikling. Med den viden kan vi meget bedre rådgive kommende gravide, fortæller Sissel Kramer Aagaard.

Brug for 225 gravide kvinder

Når gravide kvinder i Randersområdet kommer til 12-ugers scanning, vil Sissel Kramer Aagaard være til stede for at spørge den kommende mor, om hun har lyst til at hjælpe forskningsprojektet på vej. Og det er ganske nemt.

- Det kræver kun ganske lidt at hjælpe. De gravide kommer jo alligevel herind til scanningerne, så det handler om, at de får
taget en blodprøve, og at de snakker med mig i 10-15 minutter. Helt stille og roligt. Så jeg håber, de har lyst til at være med til at gøre os alle sammen klogere, siger Sissel Kramer Aagaard.


Forskningsprojektet gennemføres i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.


Flere oplysninger

  • Forskningsårs-studerende Sissel Kramer Aagaard, Regionshospitalet Randers, tlf. 6166 3864 / SISAAG@rm.dk