27.05.2016

Centralisering af operationer for medfødt hjertesygdom udløser sparerunde - og en ny udviklingsstrategi - på Aarhus Universitetshospital

Sundhedsstyrelsen har med virkning fra 1. oktober 2016 besluttet at samle al børnehjertekirurgi i Danmark på Rigshospitalet. Beregninger har vist, at Aarhus Universitetshospital og Region Midtjylland samlet mister indtægter og får ekstraudgifter for 62 mio. kr., når operationerne flytter. Børneafdelingen og hjerteafdelingerne begynder nu at reducere i personalet, og der er lagt op til at gennemføre omplaceringssamtaler og afskedigelser inden sommerferien.

Der er ikke det samme behov for læger og sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital, når operationer og indlæggelse efter operation for medfødt hjertesygdom flytter til Rigshospitalet. Derfor reducerer Aarhus Universitetshospital kapaciteten på hjerteafdelingerne og børneafdelingen svarende til 28 mio. kr., men det er ikke tilstrækkeligt til at dække hele den økonomiske ubalance, der opstår ved flytningen af operationerne.

Den økonomiske ubalance opstår, fordi taksterne for behandling af patienter i andre regioner -ud over de direkte behandlingsudgifter - indeholder et tilskud til faste udgifter; og de faste udgifter forsvinder ikke, selvom operationerne flytter. Derfor dækker koncernen Region Midtjylland, som Aarhus Universitetshospital er en del af, 15 mio. kr. af ubalancen, mens de sidste 19 mio. kr. skal findes ved yderligere besparelser på hele Aarhus Universitetshospital.

Aarhus Universitetshospital skal fortsat have et højt specialiseret Center for Medfødte Hjertesygdomme, der som hidtil kommer til at følge og behandle patienter med medfødt hjertesygdom medicinsk - fra fostertilværelsen, gennem barndommen og i voksenlivet.

- Samtidig besparelserne er vi i fuld gang med at aftale og organisere, hvordan patientforløbene skal være i fremtiden, så patienter med medfødt hjertesygdom og deres pårørende vil opleve en koordineret og sammenhængende professionel behandling og pleje på internationalt niveau, selv om operationerne ikke kommer til at foregå her, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen.

Regionsrådet har besluttet, at der skal udarbejdes en udviklingsstrategi for Aarhus Universitetshospital som højtspecialiseret hospital, så Region Midtjyllands sundhedsvæsen også fremover rummer et meget stærkt og højtspecialiseret universitetshospital, som kan måle sig med de bedste i Europa. Det betyder et eftersyn af alle højt specialiserede funktioner, fokus på forskning, og udvikling af en række nye satsningsområder på Aarhus Universitetshospital.

Flere oplysninger

  • Hospitalsdirektør Gert Sørensen, tlf. 7846 2331 / 2286 3266
  • Lægefaglig direktør Claus Thomsen, tlf. 7846 2366